Posljedice suše na jesenskim kulturama

Ovo ljeto će u Hrvatskoj, ali i ostalim državama Mediterana biti upamćeno po izrazito visokim temperaturama te extremnom nedostatku padalina. Suša i visoke temperature su počele su praviti štete na najvažnijim jesenskim kulturama – kukuruzu, soji i šećernoj repi. Stručnjaci ističu kako bi se, ako se ovako visoke temperature nastave i ne bude kiše, prinos kukuruza mogao biti manji i preko 30 posto, a isto će se dogoditi i sa sojom, te šećerenom repom.
Ernest Nad, voditelj Odsjeka za poljoprivredu pri ŽK Osijek kaže kako će na pojedinim mikrolokacijama štete biti i veće od onih koje su bile 2012., kada su prinosi bili manji od 30 pa čak do 100 posto..
„Svjedoci smo da su suše postale pravilo zbog čega je potrebno mijenjati tehnologije proizvodnje,
Ovakve vremenske prilike koje karakterizira nedovoljna količina oborina u kombinaciji s ekstremno visokim temperaturama nepovoljno djeluju i na rast i razvoj šećerne repe.” kaže predsjednik HPK Matija Brlošić.
„Iako su nedostatak zimske vlage koja je važna za repu, kao i ukupna količina oborina, očekivano trebali već napraviti puno veću štetu, to se do sada nije dogodilo jer je repa posijana u optimalnom ranom roku čime je uspjela formirati dublji korijen i time mogućnost većeg korištenja vlage“, kaže predsjednik Uprave županjske Sladorane Ivo Rešić. Sadržaj trenutne vlage u tlu i vremenska prognoza nagovještavaju da bi ovaj kolovoz, dakle period formiranja prinosa, mogao izazvati štete i time poništiti realizaciju očekivanog potencijala prinosa, dodaje.

Navodnjavanje je također preduvjet za uspješnu poljoprivredu. “Čak 750 milijuna kuna osigurano je kroz Programa ruralnog razvoja. U ovom trenutku omogućeno je navodnjavanje oko 22.500 ha, a provedbom 14 projekata za koje smo već potpisali ugovore obuhvatit će se novih 5.000 hektara”-ističu u Ministarstvu poljoprivrede.
750 milijuna kuna na raspolaganju za navodnjavanje kroz ruralni razvoj
22.500 ha trenutno pod navodnjavanjem
2 posto površina u RH je pod sustavom navodnjavanja

Izvor: www.agrobiz.hr -Suša opet hara

Kako bi se vidjelo koliko navodnjavanje uz primjenu mineralnih gnojiva povećava prinos i digestiju u šećernoj repi Danon d.o.o je postavio pokus „Primjena fertirigacije u proizvodnji šećerne repe“ –.

Nenavodnjavana repa
nenavodnjavana repa

Navodnjavana repaNavodnjavana repa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt