Navodnjavanje poljoprivrednih površina

drought-780088_640Ekstremno visoke temperature koje su zahvatile Hrvatsku počeli su praviti štete, pa će urodi na nenavodnjavanim ratarskim, povrtlarskim i voćarskim usjevima i nasadima najvjerojatnije biti i više nego prepolovljeni, a kvaliteta proizvoda će biti upitna. Voda u tlu je vrlo bitan faktor u poljoprivrednoj proizvodnji. Nedostatak, kao i višak vode, jedan je od glavnih limitirajućih faktora stabilne poljoprivredne proizvodnje.
Navodnjavanje je jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera (uz obradu, gnojidbu i odvodnju). Njime se nadoknađuje voda u tlu, a količina dodane vode ovisi o količini oborina i njihovom raspredu. U našim uvjetima (umjerena i mediteranska klima) navodnjavanje bi trebalo biti obavezna dopunska mjera, naročito zbog sve nestabilnije količine i distribucije padalina.
Prednosti navodnjavanja su ravnomjerno i konstantno održavanje vlažnosti tla, što doprinosi smanjenju vodnog stresa i rezultira povećanjem prinosa od 15-40 %. Navodnjavanje također omogućuje proizvodnju u sušnim uvjetima, fertirigaciju te veću učinkovitost gnojiva.
Navodnjavanje može biti površinsko, podzemno i kišenje, a najčešći sustavi koji se danas koriste za navodnjavanje su „kap po kap“, rasprskivači, mikrorasprskivači i pop-up rasprskivači.
Navodnjavanje se može podijeliti i prema mjestu koje se navodnjava: navodnjavanje u zaštićenim prostorima (plastenici i staklenici), navodnjavanje voćnjaka, navodnjavanje vinograda, navodnjavanje ratarskih kultura i podzemno navodnjavanje.

OPREMA ZA NAVODNJAVANJE
WP_20170223_11_22_22_ProOvisno o potrebama kulture i željama kupaca pri nabavi opreme za navodnjavanje „kap po kap“ moguće je birati jednostavniju ili složeniju, jednogodišnju ili višegodišnju jeftiniju ili skuplju izvedbu:
1. Jednogodišnje cijevi: najčešće se koriste za navodnjavanje jednogodišnjih usjeva, prednost je niska cijena te jednostavna i brza montaža
2. Višegodišnje cijevi sa ugrađenim kapaljkama: Sastoji se od kapaljki ugrađenih u cijev na određen razmak (30, 40, 50 cm,…) koje su, po potrebi, prilagođene ravnim ili kosim terenima. Pogodnije su za vodu slabije kvalitete i korištenje otpadnih voda.
3. Gumb kapaljke se nalaze pojedinačno u prodaji, a ugrađuju se po želji na razmak i mjesto na cijevi za navodnjavanje. Ovakav je sustav prilagođen nasadu u kojem razmak između biljaka nije pravilan i jednak, čime se izbjegava gubitak vode i zalijevanje tla na mjestima na kojima ne raste kultura. Gumb kapaljke se mogu odabrati ovisno o potrebi biljaka za vodom (2 ili 4 l/h).

DANON d.o.o. vam nudi potpuni izbor opreme za navodnjavanje: „kap po kap“ sustave, mikro-rasprskivače, pop-up rasprkivače te veliki izbor spojnica, t-komada, koljena, čepova i krajeva cijevi bez koji je nemoguće formirati složeniji i trajniji sustav navodnjavanja. Za svakodnevnu upotrebu u kućanstvu tu su spojnice sa ventilom, spojnice za pipu, pištolji mlaznice, kao i kvalitetne cijevi za vrt.

Izvor: Gospodarski list br.8/ 1.svibanj 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt