Zaštita i navodnjavanje maslinika

Područje porijekla masline Olea Europea L. nalazi se vjerojatno u Maloj Aziji. Prva su stabla kultivirana i posađena prije 5-6 tisuća godina na području Mezopotamije, Sirije i Palestine, odakle se maslina proširila Mediteranom. Tu je, kao jedna od najstarijih i najvažnijih biljnih kultura, snažno obilježila život ljudi i postala simbolom toga područja. Do danas je maslina ostala važna poljoprivredna kultura na području Mediterana, pa tako i u Hrvatskoj.
U kasnu jesen i pred zimu se beru plodovi masline, ali također se provodi i zaštita maslina od Paunovog oka i Maslinove mušice
U maslenicima protiv maslinove mušice preporučujemo BUMINAL- Biljni proteinski mamac (atraktant) – koji je namijenjen za
• voćnu muhu (Ceratitis capitata)
• maslinovu muhu (Batrocera oleae)
Svoje efikasno djelovanje BUMINAL zahvaljuje sadržaju proteina i odgovarajućem omjeru aminokiselina (proteini 38,65 %, ukup no dušika 8,19 %, amino dušični spojevi 3,25 %).
Karenca: nema je
Buminal nije razvrstan u skupinu otrova.

Da bi masline bolje rodile navodnjavanje je neophodno. U maslinicima bi preporučili navodnjavanje sa fertigacijom (sistemi „kap po kap“).
Navodnjavanje kapanjem sistemima „kap po kap“ ima višestruke prednosti,kao što je ujednačeno vlaženje cjelokupnog korijenovog sistema, sprečavanje taloženja soli u tlu ili u umjetnom supstratu, brzo punjenje i pražnjenje sistema, ujednačeno ispuštanje vode i kod nižih tlakova, odstupanje u emisiji vode na otvorenom maksimalno 10%, a u zatvorenom prostoru 5% (staklenici i plastenici). To su potpuni sustavi čija je najveća kvaliteta racionalno iskorištavanje vode i energije, te stvaranje optimalnih uvjeta vlažnosti tla.
Neki od glavnih izvora vode koji se koriste za navodnjavanje su: podzemna voda iz izvora i bunara, površinska voda koja se crpi iz rijeka, jezera i vodnih rezervoara; te voda koja se izlije iz rijeka, te se posebnim kanalima navodi u polja.
U vinogradima,voćnjacima i maslinicima navodnjavanje kapanjem (” kap po kap “) donosi:
-najbolje iskorištenje vode i hranjiva
-minimalno podiže relativnu vlagu u voćnjaku
-ujednačeno vlaženje cjelokupnog korijenovog sistema
-spriječavanje taloženja soli u tlu ili umjetnom supstratu
-brzo punjenje i pražnjenje sistema
-ujednačeno ispuštanje vode i kod nižeg tlaka u cijevima (između 0,5 bar do 3,5 bara)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt