Važnost i zaštita pčela u poljoprivredi

Pčele, leptiri, kornjaši i ostali insekti su prirodni oprašivači koji imaju važnu i korisnu ulogu u poljoprivredi. Iako su svi oprašivači korisni , možemo reći da su pčele ipak najvažnije. Zaštita ovih vrijednih insekata je neophodna ne samo za uspješan uzgoj usjeva, nego i za očuvanje biodiverziteta kao i zbog socijalno-ekonomskih razloga !

Da li ste znali da se globalna populacija pčela povećala skoro za 26 % od 1996 (FAO)  te  da je 70 % svjetskih usjeva ovisno o insektima kako bi se oprašili ! 

17CLI8709-June-Static-Graphics_3

bees

 

 

 

 

 

U Australiji je CropLife Australija u partnerstvu sa the Australian Honey Bee Industry Council  – stvorio  novu aplikaciju za pametne telefone, BeeConected, kako bi se poboljšala suradnja poljoprivrednika i pčelara. BeeConnected je korisnički orijentirani komunikacijski i koordinacijski alat koji se koristi GPS-om sustavom kako bi poljoprivrednicima omogućio jednostavno prijavljivanje lokacije svojih gospodarstva putem Google karata. Pčelari također mogu koristiti iste funkcije kako bi prijavili sadašnje i buduće lokacije košnica. Kada se košnica prijavi u blizini farme, korisnicima unutar tog područja šalju se automatizirane obavijesti  te su u mogućnosti međusobno razgovarati o svojim aktivnostima putem sigurnog chata.

Važnost ove aplikacije je  da poljoprivrednici kao i izvođači poljoprivrednih usluga mogu dijeliti informacije vezane uz vrijeme i mjesto primjene sredstva za zaštitu bilja. Povezani su i sa  pčelarima na njihovom području. Ova povezanost između poljoprivrednika i pčelara štiti pčele tako da se osigura da pčele ne izlaze iz košnica tijekom primjene SZB !

Pogledajte kako poljoprivrednici i pčelari zajedno surađuju u zaštiti prirodnih oprašivača.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt