Navodnjavanjem do viših prinosa

Bez navodnjavanja teško  je ostvariti više i stabilnije prinose naročito sa sve jačim klimatskim promjenama i sve nestabilnijim klimatskim obrascima.

Tvrtka Danon d.o.o. od početka svog osnivanja, već prije skoro 30 godina, u svojoj  ponudi drži sustave za navodnjavanja; sisteme „kap po kap“, razne  vrste rasprkivača, cijevi sa ugrađenim kapaljkama, ili pak one u koje su kapaljke naknadno ugrađuju, kao i sav drugi potrebni materijal za postavljanije sustava za navodnjavanje. Uz prodaju izrađuju se i izvedbeni projekti kao i oni o ekonomskoj isplativosti.

Kako bi objasnio prednosti navodnjavanja direktor firme Vladimir Danon je dao intervju za časopis Nova zemlja iz Osijeka.

Navodnjavanje u polju šećerne repe

Firma Danon d.o.o. je najviše sustava navodnjavanja postavljala u voćarstvu, ali pokusima s navodnjavanjem koji su obavljani ratarstvu također je dokazano da navodnjavanje svake proizvodnje ima financijsku opravdanost. „…radili smo pokuse navodnjavanja na ratarskim kulturama te dokazali da navodnjavanje svake poljoprivredne proizvodnje ima financijsku opravdanost, dapače neupitnost korištenja s obzirom na klimatske prilike koje skoro svake godine donesu sušno razdoblje u kojem se navodnjavanje potvrdilo kao ključno rješenje.“ objasnio je direktor Vladimir Danon. Naveo je odličan primjer isplativosti, pokus navodnjavanja šećerne repe koji je rađen na Belju i drugim lokacijama u Baranju, gdje se navodnjavanjem omogućio godišnji prinos šećerne repe u količini od 120 tona po ha, uz prosječnu digestiju 18,6, što dakako ne bi moglo biti ostvareno bez navodnjavanja. Pri tome,  uz vodu, navodnjavanjem se tlu dodavao bor i dušik. Tak pokus je potvrdio da se navodnjavanje isplati i u ratarstvu.

Postavljanje dozatora u polje šećerne repe

I u uzgoju kukuruza navodnjavanjem se povećao prinos kukuruza od preko 20 tona po hektaru, što je veće za 30 % na već zavidne prinose od 12-14 t/ha ( navodnjavanje primjenjuje tvrtka Anabbela iz Baranje). Za te načine proizvodnje tvrtka Danon d.o.o nudi podzemno navodnjavanje postavljanjem cijevi na dubinu od 35-40 cm. Takav sustav navodnjavanja omogućava navodnjavanje više od dvadeset godina, samo zahtjeva veću pozornosti pri obradi tla kako se ne bi oštetile cijevi.

Iz svih navedenih primjera vidi se da proizvodnja uz korištenje navodnjavanja neupitno daje veće i bolje prinose.

Izvor: Nova zemlja ( br.149)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt