Krumpirova zlatica- najveći štetnik na krumpiru

insect-2505583_640Krumpirova zlatica (Leptinotarsa decemlineata ) je prepoznatljiv žuto-crni prugasti štetnik veličine 10 mm koji se redovito javlja na usjevima krumpira. Osim krumpira može napasti i rajčicu te patlidžan koji se nalaze u istoj porodici biljaka (Solanacae).
Krumpirova zlatica je najznačajniji štetnik krumpira koji se javlja svake godine u svim dijelovima Hrvatske. Može nanijeti  veliku štetu smanjenjem prinosa i do 50 %, a u najjačim napadima i cijela biljka može biti ogoljena. Odrasla jedinka može tijekom života pobrstiti i do 120cm². Ličinke su još opasnije zbog svoje brojnosti, jedna ličinka za vrijeme svog razvoja od 20 dana može pojesti i do 30 cm² lista.
Odrasle zlatice prezime u tlu te se javljaju početkom proljeća kada temperature tla dosegnu 14 °C. Što je vrijeme toplije, zlatice su aktivnije, brže se hrane i brže kopuliraju. Nakon kopulacije, u razdoblju od 4-5 tjedana ženke pod naličje lista odlažu jajna legla od 30-ak jajašca žute boje iz kojih se kroz nekoliko dana razviju ličinke. Tijekom svog života ženke odlože i do 500 jajašca.

Razvoj
Razvoj jaja, ovisno o temperaturi traje od 4-15 dana. Ličinke koje se izlegu prolaze kroz ukupno 4 stadija, a od prva tri svaki traje oko tri dana.  U posljednjem (četvrtom) stadiju ličinke su najveće (oko 8 mm) te prelaze u stadij pretkukuljice kada prestaje sa ishranom. Pretkukuljica pada na tlo, zakopava se na nekoliko centimetara dubine te prelazi u stadij kukuljice iz kojeg će se u srpnju razviti odrasli nove generacije. Zlatica ima dvije generacije godišnje, a prva generacija je znatno štetnija od druge, budući da je krumpir  već bujan i vegetacija se bliži kraju.

Klimatski uvjeti imaju značajan utjecaj na širenje, dinamiku populacije te trajanje životnog ciklusa štetnika. Visoke temeprature ovog proljeća su i bile razlog povećane brojnosti krumpirove zlatice ove godine.

Izvor: Gospodarski list br.12/2018

Za uspješno suzbijanje krumpirove zlatice Danon d.o.o. vam savjetuje upotrebu Kohinor 200 SL sistemičnog insekticida.
Na upotrebu u krumpiru protiv krumpirove zlatice (Leptinotarsa decemlineata)  treba upotrijebiti sredstvo u količini 250-500 ml/ha (2,5-5 ml na 100 m²)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt