tiger-mosquito-49141_640Od 3500 vrste komaraca u svijetu
u Hrvatskoj je prisutno negdje oko 50-ak vrsta, a najdosadnije vrste su običan komarac (Culex pipens) i tigrasti komarac (Aedes caspius). Ovi mali, dvokrilni, dugonogi insekti, čiji je usni aparat izdužen u rilo, značajni su za čovjeka kao molestanti (napasnici), ali i prenosioci bolesti.

Građani Osijeka Zbog visokih vodostaja se i ove godine muče sa komarcima, pa je grad Osijek i prvi put nakon 2016 g. upotrijebio avione za borbu protiv komaraca.  U tri dana zaprašivanja obuhvatilo se 3300 ha, a račun za taj posao je iznosio 40 000 kn. Susjedne općine, radi nedostatka sredstva, za sada ne zaprašuju, pa je radi toga i broj uboda puno veći. Dok je u Osijeku prosjek uboda između 5 i 50 u 15 minuta, u netretiranim područjima broj uboda je i deseterostruko veći. Problemi sa komarcima odbijaju i turiste, a rade i probleme stoki, te se smanjuje kvaliteta mlijeka. Pomoć države dobro bi došla, te su uputili zamolbu za sredstvima i vladi RH te raznim ministarstvima.

Izvor: Večernji list, 14.06.2018

Za potpuno rješavanje problema komaraca potrebna je prevencija, koja treba biti napravljena od strane privatnih osoba i lokalne vlasti. Važno pravilo u regulaciji broja komaraca je spriječiti mrijest, pa je zbog toga neophodno eliminirati i najmanje nakupine stajaće vode. Najvažniji savjeti su: prazniti redovno tanjure, kante za zalijevanje i vedra te pojila za ptice i životinje, a spremnike za oborinsku vodu u vrtu pokriti sa mrežama i ceradom. U fontane i spremnike stavite ribe koje se hrane ličinkama (crvene ribice), a gume ne skladištiti na otvorenom.
Još jedan efikasan lijek protiv komaraca je i pokrivanje odvodnih šahtova mrežom za komarce u periodu od travnja do listopada. To će spriječiti komarca da nađu vodu koja j neophodna za reproduktivni ciklus, a ako se i izlegne imago zaštitna mreža protiv komaraca će spriječiti izlaz van.

Ukoliko su komarci i muhe Vaš velik problem, i svojom brojnošću ometaju boravak u ljetnim mjesecima u Vašim vrtovima i dvorištima, preporučamo upotrebu proizvoda FOVAL® CE, koji će vam se pomoći riješiti komaraca i muha brzo, jednostavno i efikasno.

fovalcezamuheikomarceFOVAL® CE je je tekući insekticid u obliku koncentrata za emulziju, koji je prije upotrebe potrebno razrijediti s vodom. Neposredno prije upotrebe napravite 1-2%- tnu otopinu (10-20 ml/litru vode), te ručnom ili leđnom tlačnom prskalicom poprskajte grmlje, živicu, travu i si. (gustu vegetaciju u kojoj se zbog povećane vlage zraka komarci zadržavaju) unutar vrta, parka ili dvorišta. Prskati treba tijekom dana, u vrijeme kada komarci nisu aktivni i skrivaju se u takvim zaklonima. Naravno da prskanje treba ponoviti, obično nakon 7-15 dana, ovisno o temperaturama i doletu komaraca «sa strane*. Širok spektar djelovanja ovog insekticida (muhe, komarci, mravi, stjenice, krpelji, žohari, moljci,…) uključuje gotovo sve insekte koji se uništavaju zbog održavanja komunalne higijene.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt