Korjenasto povrće bez korova

Mrkvu, peršin, pastrnjak, celer, kopar i komorač ubrajamo među korjenasto povrće. Te vrste se često siju i proizvode u manjim povrtnjacima za potrebe domaćinstva, te se korovi tada najčešće suzbijaju mehanički. No kada se korjenasto povrće uzgaja na velikim površinama; ili za industrijsku preradu ili za prodaju u svježem stanju tada su korovi važan čimbenik koji može uništiti planirane prinose. Zbog toga sjetvu sitno-sjemenastih korjenastih povrtnica treba izbjegavati na površinama gdje dominiraju višegodišnji korovi (npr. slak, osjak, pirika, divlji sirak …). Takve korijene je potrebno suzbiti u godinama koje prethode uzgoju mrkve i peršina.

Najvažniji način suzbijanja korova pri uzgoju korjenastog povrća na većim površinama je korištenjem herbicida. U primjeni nakon nicanja u kulturama korjenastog povrća mogu se koristiti samo registrirani i selektivni herbicidi, a totalni ili neselektivni herbicidi kojima suzbijamo svu vegetaciju, mogu se primjenjivati samo prije sjetve ili sadnje kada želimo preko lista suzbijati višegodišnje korove, (npr. primjenom glifosata).

U ponudi Danon d.o.o. možete naći široki spektar herbicida tvrtke Adama koji se mogu koristiti u korjenastom povrću; tu je Mistral 70 WG  koji se može koristiti u mrkvi kada razvije 5-6 listova. Pendus je dopušten i u mrkvi i u celeru; to je zemljišni herbicid koji se primjenjuje prije presađivanja u polje (npr. celer) ili nakon sjetve i nicanja (mrkva). Dobro djeluje na jednogodišnje trave (npr. koštan, slakoperka, svračica i dr.), a smanjuje zakorovljenost i nekim širokolisnim korovima (npr. gorušica, kamilica, mišjakinja, broćika, loboda, šćir i dr.)

Goltix WG 70 sa aktivnom tvari  metamitron  se usvaja korijenom i listom, a dopušten je u pastrnjaku (3 kg/ha) i lisnatoj formi celera. Učinkovit je za širokolisne jednogodišnje korove (loboda, šćir, pomoćnica).

Izvor: Gospodarski list 8/2020 ( str.32-33)

Image by klimkin from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt