Selektivni zemljišni herbicid za suzbijanje većine jednogodišnjih širokolisnih i nekih jednogodišnjih travnih korova u šećernoj i stočnoj repi.

Aktivna tvar: metamitron, 700 g/l
Formulacija: tekuća koncentrirana suspenzija – SC

Djelovanje, primjena i doze primjene:
GOLTIX SC 700 djeluje preko korijena i preko lista i može se primjeniti u šećernoj repi u svakom njenom razvojnom stadiju te na repu nema depresivno djelovanje, a ima produženo djelovanje na ljetni spektar korova.
Goltix SC 700 je selektivni herbicid za suzbijanje većine jednogodišnjih širokolisnih korova (osim ljepljive broćike (Galium aparine), slakastog dvornika (Polygonum convolvulus), jednogodišnje resulje (Mercurialis annua) i nekih jednogodišnjih travnih korova (jednogodišnje vlasnjače (Poa annua) i obične slakoperke (Apera spica-venti) u šećernoj i stočnoj repi:

a) jednokratnom primjenom u količini 4-6 l/ha uz utrošak vode 100-400 l/ha (400-600 ml u 10-40 l vode/1000 m2)poslije sjetve, a prije nicanja šećerne repe. Ukoliko istovremeno treba suzbijati i uskolisne korove, može se dodati i jedan od dozvoljenih graminicida u šećernoj repi.

b) u tri razdvojene („split“) primjene:
– prvi puta poslije sjetve, a prije nicanja šećerne repe, u količini 1,5 l/ha uz utrošak vode 100-400 l/ha (150 ml u 10-40 l vode/1000 m2)
– drugi puta se primjenjuje kada repa razvije prvi par listova, korovi u fazi kotiledona, ponovno u dozi 1,5 l/ha uz utrošak vode 100-400 l/ha (150 ml u 10-40 l vode/1000 m2)
– treći put primjenjuje se 10-14 dana nakon drugog tretiranja, u količini od 1,5 l/ha (150 ml u 10-40 l vode/1000 m2) Ukupna količina sredstva primijenjenog u „split“ aplikacijama ne smije preći 6 l/ha (600 ml/ 1000 m2). Svaki put nakon nicanja preporuča se koristiti uz dodatak herbicidnog ulja.

c) u dvije do tri razdvojene („split“) primjene:
– nakon nicanja usjeva i korova; prvi puta primjenjuje se u fazi razvijena dva prava lista repe, korovi u fazi kotiledona, drugi, i po potrebi, treći puta u razmacima od 6 do 10 dana (kod ponovnog ponika korova / korovi u fazi kotiledona)
– u količini od po 1-1,5 l/ha Goltixa SC 700 uz dodatak herbicida na osnovi fenmedifama, desmedifama i/ili etofumesata ili nekog drugog, ovisno o spektru korova (doze prema preporukama proizvođača), i 0,5 l/ha herbicidnog mineralnog ulja (ako se u kombinacijama koriste herbicidi koji sadrže herbicidna ulja, tada se ne smiju dodavati herbicidna ulja).   Ako se koristi herbicidno ulje treba koristiti sito od 0,18 mm.

Najbolji učinak suzbijanja postiže se ako su korovi u razvojnoj fazi kotiledona. U nižim dozama se koristi na lakšim i humusom siromašnijim tlima (prije nicanja repe) i kada su usjev i korovi u ranijim razvojnim fazama (nakon nicanja). Za suzbijanje velikog dvornika (Polygonum persicaria) i lobode (Chenopodium spp.) može se nakon nicanja repe koristiti u kombinaciji s herbicidima na osnovi fenmedifama, desmedifama i/ili etofumesata. Radi suzbijanja travnih korova može se koristiti u kombinaciji s nekim od graminicida čija je primjena dopuštena u šećernoj repi.

Ograničenja/fi totoksičnost:

Primjena iz aviona nije dozvoljena. Ukupno se godišnje ne smije utrošiti preko 6 l/ha Goltixa SC 700 na istoj površini. Posljednju primjenu Goltixa SC 700 treba obaviti prije početka lipnja, da se izbjegne ograničenje plodoreda u sušnim godinama (u protivnom može oštetiti pšenicu kao slijedeći usjev). U slučaju ranijeg preoravanja površina, nakon 4 mjeseca od primjene sredstva smiju se sijati šećerna i stočna repa. Ne smije se primijeniti na usjev koji je oštećen od napada biljnih bolesti, štetnika ili nepovoljnih vremenskih uvjeta (pokorica, stagnirajuća voda, duže vlažno i hladno razdoblje). Ne koristiti preparat na suho tlo. U mješavini se može koristiti samo u uređajima koji osiguravaju stalno miješanje škropiva.

Mogućnost miješanja: Ne smije se miješati s tekućim gnojivima.

Karenca: osigurana je vremenom primjene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt