Selektivni herbicid za suzbijanje većine jednogodišnjih širokolisnih korova i nekih jednogodišnjih monokotiledona u šećernoj repi.

Aktivna tvar: metamitron, 700 g/l
Formulacija: močive samodispergirajuće granule – koncentrat za suspenziju – WG

Djelovanje, primjena i doze primjene:
Goltix WG 70 djeluje preko korijena i preko lista i može se primjeniti u šećernoj repi u svakom njenom razvojnom stadiju te na repu nema depresivno djelovanje, a ima produženo djelovanje na ljetni spektar korova. Goltix WG 70 je selektivni herbicid za suzbijanje većine jednogodišnjih širokolisnih korova (osim ljepljive broćike (Galium aparine), slatkastog dvornika (Polygonum convolvulus), jednogodišnje resulje (Mercurialis annua) i nekih jednogodišnjih monokotiledona (jednogodišnje vlasnjače (Poa annua) i obične slakoperke (Apera spica-venti) u šećernoj repi:

a) jednokratnom primjenom u dozi 5-7 kg/ha uz utrošak vode 100-400 l/ha (500-700 g u 10-40 l vode na 1000 m²) poslije sjetve, a prije nicanja šećerne repe ili poslije nicanja šećerne repe kada repa ima 2 prava lista, a korovi su u fazi 2-3 lista uz dodatak 3-5 l/ha (300-500 ml na 1000 m²) herbicidnog mineralnog ulja

b) razdvojenom (split) aplikacijom u dva ili tri navrata:
• prvo tretiranje je nakon sjetve, a prije nicanja šećerne repe u dozi 3-4 kg/ha uz utrošak vode 100-400 l/ha (300-400 g u 10-40 l vode na 1000 m²)
• ukoliko se koristi u dva navrata, drugo tretiranje je kada šećerna repa razvije prvi par listova ponovno u dozi 3-4 kg/ha (300-400 g u 10-40 l vode na 1000 m²)
• ukoliko se koristi u tri navrata, drugi i treći puta se primjenjuje u jednakim dozama od po 1,5-2 kg/ha (150-200 g u 10-40 l vode na 1000 m²) u razmaku 5-10 dana

Dobar učinak suzbijanja postiže se ako su korovi u razvojnoj fazi kotiledona.
U manjim dozama primjenjuje se prije nicanja repe na lakšim i humusom siromašnijim tlima i nakon
nicanja kada su usjev i korovi u ranijim razvojnim fazama.
Za suzbijanje velikog dvornika (Polygonum persicaria) i lobode (Chenopodium spp.) može se nakon
nicanja repe koristiti u kombinaciji s herbicidima na osnovi fenmedifama, desmedifama i/ili etofumesata. Radi suzbijanja travnih korova može se koristiti u kombinaciji s nekim od graminicida čija je primjena dopuštena u šećernoj repi.

Ograničenja/fitotoksičnost: Primjena iz aviona nije dozvoljena. Posljednji puta smije se primijeniti do kraja svibnja. U protivnom može oštetiti pšenicu kao sljedeći usjev. U slučaju ranijeg preoravanja površina, nakon 4 mjeseca od primjene sredstva smiju se sijati šećerna i stočna repa. Ne smije se primijenitina usjev koji je oštećen od napada biljnih bolesti, štetnika ili nepovoljnih vremenskih uvjeta (pokorica, stagnirajuća voda, duže vlažno i hladno razdoblje).

Mogućnost miješanja: Ne smije se miješati s tekućim gnojivima. Miješanje s herbicidima EC-formulacije na osnovi fenmedifama, desmedifama i etofumesata dopušteno je samo u uređajima koji omogućavaju stalno miješanje tijekom primjene

Karenca: osigurana je vremenom primjene u šećernoj repi.

Proširenje primjene na male kulture: pastnjak, hren, artičoka, celer listaš, rabarbara (vidi tablicu SZB proširenje dozvole na male kulture).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt