Agril folije- rješenje protiv mraza

Drugi val niskih temperatura nanio je značajne štete na svim voćnim vrstama diljem Hrvatske. Prema podacima Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva, najveće štete su već sad vidljive u kontinentalnom dijelu zemlje, dok u području Jadranske Hrvatske situacija nije tako alarmantna, ali će se i tu osjetiti posljedice ovog vala zahlađenja.

Kako navodi Savjetodavna služba u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji zabilježene su negativne temperature zraka 01. i 02. travnja 2020. godine  te su kretale su se od -1,0 do -6,37 °C. Najniže temperature su zabilježene u vremenu od 04.00 – 06.00 sati, a temperaturni minusi su u obje noći počeli oko 23.00 sata i rasli do jutarnjih sati. Područje grada Bjelovara prednjači po negativnim vrijednostima temperatura i dužini njihovog trajanja. Smrzlo je svo rano voće, kao što su marelice, trešnje, rane sorte šljiva. Za utvrđivanje šteta kod kasnijih voćnih vrsta treba pričekati neko vrijeme, kako bi se prava šteta mogla utvrditi.

I u drugim županijama, naročito središnje  i istočne Hrvatske mraz je napravio goleme štete . Ni područje dalmacije i istre nije bilo pošteđeno mraza pa je u Šibensko-kninskoj županiji sve ono što je cvalo ranije je nastradalo, uglavnom bajami, nešto marelice i ranije trešnje.  I smokve su ugrožene.

Materijali za zaštitu od mraza

Stabla u voćnjaku i okućnici možemo zaštiti borovim granamavrećom za smećenajlonom, jutenim vrećama tako što ga obavijemo materijalom i zavežemo užetom tako da budemo sigurni da jaki vjetar neće odnijeti materijal i pri tome nanijeti štetu na stablu.

Osim toga, adekvatnu se zaštitu može kupiti u bilo kojoj poljoprivrednoj ljekarni ili trgovini. Ako je želite dobro zaštiti, kupite agril foliju. Izrađuje se od polipropilenskih vlakana te je vrlo porozna. Vlakna su fine i tanke strukture pa tvore tzv. “paučinastu” prevlaku koja osigurava cirkulaciju zraka i propusnost svjetla. Vrlo je otporna i može se koristiti nekoliko sezona.

Agril folija vrlo je otporna i može se koristiti nekoliko sezona

Ovaj materijal “diše” i nije kao najlon. Ukoliko se voćka njime dobro obavije i učvrsti, temperatura oko nje neće biti ekstremno niska pa će smokva puno lakše prezimiti. Naravno, važno je dobro učvrstiti agril foliju kako se na voćku ne bi srušio snijeg i napravio još veću štetu.

Kvalitetnu agril foliju potražite u Danon d.o.o. poljoprivrednoj  ljekarni

 Izvor:
Savjetodavna služba
Agroklub

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt