Korištenje sustava rasprskivača protiv mraza

Najviše ekonomskih gubitaka  u voćnjacima nastaje zbog oštećenja izazvanih mrazom. Mraz nastaje kada se krute površine u dodiru s zrakom ohlade ispod točke smrzavanja vode, te se na njima natalože kristali leda. Zbog klimatskih promjena voće počinju cvjetati sve ranije te su proljetni mrazevi postali posebno opasni. Kasni proljetni mraz jedan je od najvećih neprijatelja vinograda i voćnjaka. Može izazvati potpune štete i gubitak uroda ili dovesti do slabe kvalitete i zakašnjelog prinosa. Kasno proljetni  i rano jesenski mrazevi su najčešći na temperaturama malo ispod nule, te preventivne mjere mogu biti dosta učinkovite. Rizik od mraza je veći na suhim i rastresitim tlima, jer ona lošije provode toplinu. To vrijedi i za tla koja su tresetna ili jako gnojena. Također uzgajivači u brdovitom ili nizinskom terenu dobro su upoznati s džepovima mraza ili hladnim točkama. Oni nastaju strujanjem težeg hladnog zraka gravitacijom do najnižih područja polja gdje se nakuplja.

Jedan od najučinkovitijih načina za zaštitu protiv mraza je sustav rasprskivača  koji se mogu rotirati za 360°. Kako bi uspješno spriječili oštećenja od smrzavanja, rasprskivači moraju početi raditi u pravom trenutku, a to je kada temperatura padne ispod 0 °C . Za zaštitu voća od mraza na temperaturi od -3 °C do -5 °C potroši se 40 m3  vode po satu po hektaru. Prskanje se mora nastaviti dok se ledeni pokrivač na biljkama potpuno ne otopi, a to ponekad može potrajati i nekoliko sati. Rasprskivači su se pokazali kao vrlo djelotvorni za zaštitu od smrzavanja na temperaturama od 0 °C do -4 °C, ali su korišteni i za temperaturu od –8 °C.  Uspješna primjena sustava navodnjavanja može značiti razliku između potpunog gubitka usjeva i minimalne štete.

Poljski voćar Piotr Domasiewicz iz regije Gojec je uspješno obranio svoje nasade jabuka od mraza korištenjem ovakvog sustava rasprskivača te mu se za sada pokazao kao najbolji sustav zaštite protiv mraza; korištenje umjetnih magli je bilo problematično jer je smanjivalo vidljivost na okolnim prometnicama, mreže su reducirale boju kod jabuka, a toplinske svijeće su bile skupe i ne baš učinkovite. Uz to, sustav rasprskivača je višenamjenski i može se koristiti i za navodnjavanje i za fertirigaciju.

Izvor:
Gospodarski list 6/2019, str.58
Agroklub: Najbolji sustav zaštite voćaka od mraza!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt