4. stručni seminar “Hrvatsko povrće” – Sv. Martin na Muri

Od 28.11-30-11.2018 u Svetom Martinu na Muri je je održan 4. stručni seminar “Hrvatsko povrće
Seminar je svečano otvoren sa himnom RH te dodjelom priznanja, koji su ove godine dobili profesor emeritus agronomskog fakulteta dr.sc Bogdan Cvjetković te mladi proizvođač lubenica iz doline Neretve, Ivan Bjeliš, vlasnik poduzeća AGRO-Neretva, koji je ove godine proizveo 4000 T lubenice na 50 ha. Otvorenju je nazočio i župan Međimurske županije Matija Posavec koji je istaknuo kako međimurski poljoprivrednici znaju da konkurentnost trebaju graditi na kvaliteti, a ne na količini proizvedene hrane te je važno i da se povežu u zadruge i klastere.


Nakon svečanog otvaranja seminar je nastavljen sa Sekcijom 1: Aktualnosti u proizvodnji povrća tijekom kojeg je gospodin Zdravko Dimač iz Podravke održao predavanje „Uloga Podravke u razvoju povrćarstva u Hrvatskoj“. Tijekom izlaganja je istaknu da se cjelokupna zaliha sušenog povrća mora uvoziti zbog nedostatka sušara povrća u RH. Uvoz sušenog povrća iznosi  5 T za što je potrebno 100 T svježeg povrća, a svo to povrće bi moglo biti proizvedeno u RH te je cilj Podravke da cijelu sirovinsku osnovu proizvede Hrvatskoj. Podravka svojim proizvođačima povrća nudi cjelokupnu uslugu, od know-how, do nabavljanja sjemena, sadnica, zaštitnih sredstava, navodnjavanja, a također nudi i višegodišnje ugovore tzv. fair trgovačka praksa.
Sekcija je nastavljena sa okruglim stolom „Aktualno stanje u povrćarstvu i iskustva nakon 6 mjeseci provedbe Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi“ tijekom kojeg se razvila zanimljiva rasprava kako najbolje zaštiti proizvođače povrća od nepoštenih praksi velikih, ali i malih trgovaca, kao i od povrća iz uvoza.

Tijekom tri dana su držana su brojna druga stručna predavanja, u sekcijama: Zaštita povrća, Novi proizvodi i nove tehnologije tijekom kojeg je i Zlatko Balenić iz Danon d.o.o. održao predavanje o Zaštiti povrća proizvodima tvrtke Danon; Hrvatsko povrće – od sjemena do stola, Potencijal proizvodnje korjenastog povrća u RH. Također je održana i financijska radionica, na kojoj su predstavljeni financijski instrumenti i mogućnosti financiranja investicija u sektoru povrćarstva, a novost je bio i 1. Regionalni susret proizvođača povrća, na kojem su iskustva razmijenili gosti predavači iz Slovačke, Mađarske, Slovenije, Srbije i BiH tijekom kojega su se proizvođači složili da imaju svi slične probleme, poglavito s uvozom i dampinškim cijenama u vrijeme berbe povrća i potrebe za jačim udruživanjem dok se u sekcijama o zaštiti povrća i proizvodnji korjenastog povrća pokazalo da se povrćari (a i drugi proizvođači) susreću sve više s problemom  zaštite, klimatskim promjenama i sve većim zahtjevima za sigurnost hrane i očuvanje okoliša. Jedan od zaključaka je da treba revitalizirati proizvodnju domaćeg sjemena povrća, osobito čuvanih sorti, kojih je oko 30 na sortnoj listi.

Razloga za zadovoljstvo, uz brojne predavače i goste, imaju i organizatori iz Gospodarskog lista i Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH). “Razvoj i napredak je moguć jedino ako se uloži velik trud, ako nastojimo unaprijediti dostignuća, raditi da sve što je dobro, postane još bolje i težiti izvrsnosti. Cilj organizatora je da iz godine u godinu seminar “Hrvatsko povrće“ postane sve bolji i da sudionici budu zadovoljni programom i informacijama koje mogu čuti u stručnim izlaganjima i dinamičnim okruglim stolovima“, rekao je po završetku skupa glavni urednik “Gospodarskog lista” i tajnik DANH-a Goran Beinrauch.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt