brokulaCvjetača ili karfiol (Brassica oleracea L. convar. Botrytis)  je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cruciferae (Brassicaceae). Potječe s Mediterana i Bliskog istoka, a proširila se po cijelom svijetu. Uzgaja se od ranog proljeća do kasne jeseni iz presadnica, pa je prisutna je  na tržištu gotovo cijele godine. Dio koji se koristi za prehranu je zametak cvata, koji se još naziva i glava te je najčešće bijele boje.

Uzgoj cvjetače
Za uzgoj kvalitetne namirnice je potrebno poštivati biološke i ekološke zahtjeve (temperatura, voda, tlo) te odabrati odgovarajuću sortu ili hibrid, rokove i tehnologiju uzgoja. Otpornost na bolesti, štetnike i klimatske averzije su među najvažnijim svojstvima cvjetače.

Agroekološki uvjeti
Temperatura
Dobro uspijeva u uvjetima umjerene temperature od 13-20 ºC i dovoljne vlage u tlu i zraku. Kod visokih temperatura zraka iznad 28 ºC, glavice ostaju sitne, rastresite, neugledne i kao takve gube tržišnu vrijednost.
Voda
Cvjetača ima velike zahtjeve za vodom, pa se idealnim uzgojem smatra onaj kada je primijenjen sustav navodnjavanja kap po kap jer sustav navodnjavanja putem orošavanja ostavlja glavice vlažnima te su one podložne napadu uzročnika bolesti.
Tlo
Za svoj rast i razvoj zahtjeva tla slabo kisele reakcije pH od 6,0-6,5. Tlo treba biti rahlo i bogato humusom.

Agrotehničke mjere
Plodored
Cvjetača i ostale kulture iz porodice kupusnjača ne smiju se uzgajati na istoj površini najmanje 3 godine osobito na tlima kiselije reakcije.
Obrada tla
Za ranu proljetnu sadnju osnovna obrada tla uz startnu gnojidbu s povećanom količinom fosfora i kalija obavlja se u jesen. Dobro je već i u jesen pripremiti uzdignute gredice da se u proljeće tlo što prije osuši i ugrije. Prije sadnje tlo se tretira herbicidima za tu namjenu. Može se primijeniti i malč od biorazgradive prozirne folije koji pospješuje zagrijavanje tla, a ako se primjenjuje crna PE mulch folija izbjegava se upotreba herbicida. Kad se sadi u kasno proljeće ili ljeto cvjetača obično dolazi kao drugi usjev, pa nakon skidanja predkulture treba ukloniti biljne ostatke te tlo površinski obraditi da se dobije zrnasti sloj tla pogodan za sadnju te uspješno ukorijenjavanje presadnica. Prije sadnje važno je navlažiti tlo na dubinu od 30 cm na 70-80 % poljskog kapaciteta tla za vodu.
Sjetva i sadnja
Cvjetača se uzgaja iz presadnica. Za jesensku proizvodnju kontejneri se drže na otvorenom a sadnja je moguća nakon 25-35 dana. Presadnice je tijekom uzgoja dobro zasjeniti mrežom. Za bujnije jesenske kultivare obično se planira razmak redova 60-80 cm i razmak u redu 40-70 cm.
Njega nasada
Da bi se dobile snježno bijele glavice cvjetače i da bi se spriječilo žućenje glavica od izravnog djelovanja sunčeve svjetlosti, vanjski listovi se poliježu iznad glavice i na taj se način zasjenjuju. U kontinentalnom dijelu RH najčešće se uzgaja u proljetnom razdoblju u plastenicima, a tijekom travnja kada su vanjske temperature iznad 20 ºC i kada su dani sunčani, potrebno je sjeniti plastičnu foliju bojanjem ili krečenjem da se smanji intenzitet svjetlosti i temperature unutar plastenika. Cvjetača se prihranjuje 1-3 puta u vegetaciji s KAN-om u količini od 100 kg/ha.
Berba
Prinosi cvjetače za ranu proljetnu potrošnju mogu biti od 25-30 t/ha, a prinosi jesenskih sorti kreću se od 20-25 t/ha. Berba cvjetače obavlja se ručno, a na velikim površinama mehanizirano te se na taj način ubrzava pakovanje. Bere se za vrijeme suhog i sunčanog vremena odsjecanjem cvatova s lišćem koje ih obavija, a zatim se listovi skrate toliko da samo s bočnih strana zaštićuju cvatove. Cvjetača se nakon berbe može čuvati u skladištu na temperaturi od 0°C -1°C uz relativnu vlagu zraka 95-99 %. Na taj način se može čuvati do mjesec dana.

Danon d.o.o. nudi veliki izbor opreme za navodnjavanje, mulch folija te sredstava za zaštitu bilja za kvalitetan uzgoj cvjetače

Izvor: Gospodarski list 19/18
Agroklub-Cvjetača

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt