Zanimljivosti o žoharima

ŽoharŽohari su insekti roda Blattaria. Iako većina ljudi ima negativne konotacije na samu riječ žohar, te ih smatraju štetočinama; samo oko 30 vrsta žohara koji žive u urbanim područjima i ima interakcije sa ljudima se smatra štetočinama, što je manje od 1% svih vrsta.

Žohari su u cijelosti dosta zanimljivi insekti, a neke od zanimljivosti vezane uz žohare su :
1 .Žohari su postajali još u doba dinosaura, tj. prije 200 milijuna godina.
2. Žohari mogu živjeti i do mjesec dana bez hrane, te i do 2 tjedna bez vode. Što se tiče hrane, na njihovom jelovniku uz ostalu hranu se može naći; ljepilo, masnoća, sapun, koža, korice knjiga te čak i kosa. U prirodi su važni spektar što se tiče organske razgradnje hrane.
3. Neke vrste žohara se pare samo jednom u životu, a rađaju cijelog života
4. Žohari mogu živjeti i do tjedan dana bez glave, jer imaju zatvoreni cirkularni sistem, pa sve dok se rana na vrijeme zatvori, neće iskrvariti. Disanje kod žohara (i ostalih insekata ) se odvija preko otvora na površini tijela – stigma, preko kojih zrak ulazi u traheje i širi se po cijelom tijelu.
5. Mogu držati dah i do 40 min
6. Mogu trčati i do 5 km/h
7. Žohari inkubiraju svoja jajajšca u vrećama ili kapsulama, koje se nazivaju ooteke.
8. Žohari dobivaju dio svojih vitamina od bakterija koje žive u njihovom tijelu, te koje nasljeđuju od majke.

U Evropi nalazimo oko 15 vrsta žohara, dok se najvećim štetočinama smatraju dve vrste žohara; Blatella germanica (njemački žohar) i Blatta orientalis (orijentalni žohar), koji također dolaze i Hrvatskoj. Te vrste koje su se prilagodile životu uz čovjeka predstavljaju veliki higijenski problem za čovjeka. Najčešće su poznati kao nametljivci kojih se teško riješiti jednom kada uđu u stan ili kuću, te ih se povezuje sa nečistoćom i nezdravom atmosferom; zagađuju prehrambene proizvode svojim izmetom i prisutnošću, a uzročnici su i mnogih alergija u odraslih i djece. Pogoduje im nečistoća jer se hrane ostacima hrane. Najčešće ih možemo pronaći u skladištima, kuhinjama, kupaonama (potrebna im je voda za razvoj) i sl.

KAKO SE RIJEŠITI ŽOHARA
Jednom kad se žohari usele u kuću ili stan teško ih se riješiti; prvo što treba napraviti je generalno čišćnje, te se riješiti starih papira i kartonskih kutija. Također je važno počisititi svu masnoću i ostatke hrane iz pećnice i mikrovalne, te provjeriti da li nema negdje skrivenih ostataka hrane ( čak i u perilici za suđe). Kada ste sve počistili potrebno je staviti EC gel protiv žohara – insekticidni gel za direktnu primjenu namijenjen suzbijanju nimfa i imaga svih vrsta uobičajenih kućnih žohara (Blattella germanica, Blatta orientalis, Supella longipalpa, Periplaneta americana). Ukusan je žoharima i mami ih, što osigurava maksimalnu učinkovitost pripravka u kontroli populacije žohara.  Proizvod je prikladan za uporabu na vanjskim i u unutarnjim prostorima, u kućama, skladištima, na javnim površinama, u školama, bolnicama, restoranima, hotelima, kinima, kampovima, javnim i ostalim prijevoznim sredstvima, industrijskim postrojenjima (uključujući prehrambenu industriju), laboratorijima i sl.

EC gel protiv žohara 
-insekticid namijenjen suzbijanju odraslih jedinki žohara: smeđi žohar (Blattella germanica), crni žohar (Blatta orientalis), američki žohar (Periplaneta americana). EC GEL protiv žohara je najučinkovitiji način rješavanja problema sa žoharima, jer uz insekticidnu tvar sadrži i snažan svježi mamac u obliku žoharima ukusnog gela.
Sadrži Bitrex, gorku tvar koja ga čini izrazito neukusnim ljudima i kućnim ljubimcima.

UPUTE ZA UPOTREBU
Prije uporabe pregledati prostorije koje se tretiraju i utvrditi jačinu napada i potrebnu dozu proizvoda. Prije nanošenja proizvoda provedite pregled kako biste provjerili stupanj infestacije i utvrdili pogođena područja. Gel se nalazi u preciznom aplikatoru (štrcaljki) koji omogućava jednostavnu i sigurnu uporabu, preciznu dozaciju gela u kapljicama, na za to predviđena mjesta. Prije primjene potrebno je ukloniti sve prirodne izvore hrane za žohare (ostatke hrane, otpad) kako bi se potaknuo unos hrane i ubrzao proces suzbijanja.

žohari 1

NAČINI NANOŠENJA
Otvoreno nanošenje mamca u obliku gela u kapljicama iz štrcaljke:
1. Ukloniti poklopac pritišćući ga pod kutom od 90º. 2. Staviti kapljice od 0,03 g (otprilike 3 mm u promjeru) na mjesta s najviše žohara; 3. Vratiti poklopac na štrcaljku kako bi se EC GEL mogao ponovo koristiti (jednom otvorena štrcaljka trebala bi se potrošiti unutar 6 mjeseci).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt