red-radish-1620106_640Rotkvica (Raphanus sativus L. var. radicula ) je jednogodišnja biljka. Uzgaja se zbog zadebljalog hipokotila koji se na donjem dijelu produžuje u tanki pravi korijen, a na gornjem dijelu ima vrlo skraćenu stabljiku s rozetom lišća.  Najviše se koristi kao svježe povrće, narezana na salatu ili kao prilog uz razna jela. U kontinentalnom području može sijati već u ožujku, ovisno o stanju tla i temperaturi.

 

Agroekološki uvjeti za uzgoj
Ima plitki korijen te joj najbolje odgovara rahlo, humusno tlo koje je dobro propusno i slabo kiselo (pH 5,6 – 7). Na pjeskovitom tlu se ne postiže dobra kvaliteta. Ravnomjerna vlaga od 60-75 % je osobito važna za kvalitetu rotkvice. Podnosi blagu klimu te najbolje raste pri umjerenim temperaturama oko 17 °C, minimalna temperatura rasta je 5 °C, a može podnijeti temperature i do -5 °C. Visoke temperature uz ograničenu opskrbu vodom izazivaju spužvasto tkivo u gomolju.

Gnojidba
Ako se rotkvica sadi  nakon kultura koja ostavlja dosta dušika u tlu (grah mahunar, grašak) često nije potrebno gnojiti dušikom da ne dođe do zasićenja.  Ako je tlo  plodno može se uzgajati i bez gnojiva, a ako je srednje kvalitete treba se dodati NPK gnojiva.

Proizvodnja
Rotkvice se prodaju u jesensko-zimskom i proljetnom razdoblju.  Ima plitak korijen pa je dovoljna obrada tla na dubinu od 15-20 cm.  Sije se ručno ili preciznom sijaćicom , na razmak redova 10-15 cm, a u redu 3-4 cm. Na m2 ide 350 sjemenki na dubinu od 1 do 1,5 cm. Za rane sjetve preporučuje se prekrivanje gredica perforiranom PE folijom ili agrotekstilom.
Od njege je važno pravovremeno navodnjavanje, da vlaga tla ne padne ispod 60 % poljskog vodnog kapaciteta. Za vrućih dana potrebno je i dnevno orošavanje. Protiv korova herbicidi se mogu koristit samo prije sjetve, radi kratkoročne vegetacije te nemogućnosti postizanja karence u nasadu. Preventivne mjere su važne u zaštiti od štetočina : plodosmjena, izbor prikladnih površina čistih od korova i zemnih štetnika.
Danon d.o.o. nudi sve potrebno za kvalitetan uzgoj rotkivca; kvalitetne folije za plastenike i mulch folije , navodnjavanje kap po kap te sredstva za zaštitu bilja.

Izvori:
Gospodarski list- 4/2018
AgroKlub – Rotkvica

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt