Uzgoj i zaštita maslina u klimatski nestabilnoj godini

2019. godina klimatski je bila vrlo ćudljiva godina, te će se pamtiti i u maslinarstvu po kasnijoj oplodnji. Kišovit i hladan svibanj usporio je cvatnju maslina, nakon čega su odmah uslijedile velike vrućine, koje su poremetile oplodnju.

Činjenica je da su zbog tih nepovoljnih vremenskih prilika (nižih temperatura) dvije fenofaze masline (cvatnja – oplodnja i razvoj ploda) vremenski kasnile od uobičajenih rokova i to čak 20-tak dana. Na taj način produžena je faza dozrijevanja ploda i optimalno vrijeme početka berbe. Ta je pojava u nekim područjima imala za posljedicu nedostatak oplodnje te time i manje količine ploda maslina, kao što se dogodilo u Istarskoj županiji, gdje je posebice na introduciranim sortama, kao npr. na sorti Leccino, bilo i do 50 % manje ploda nego prethodne godine, a ponegdje ploda nije ni bilo.

Također, ovo je godina, gdje je zbog pogodnih vremenskih prilika (veće vlage) te većeg ploda, let i napad maslinine muhe (Bactrocera oleae Gmel.) došao ranije i trajao duže nego inače. Naročito je u Istri zabilježen jak do srednje jak napad maslinine muhe, ovisno o sorti i mikrolokaciji. Pojačani let maslinine muhe zabilježen je i u maslinicima Splitsko-dalmatinske županije, ali su veće štete izbjegnute pridržavanjem pravovremeno objavljenih mjera zaštite. Maslinina muha je jedan od najznačajnih štetnika na maslini.

Izvor:
Agroklub:  Klimatski ćudljiva godina, jak napad maslinine muhe – kakvi su u konačnici bili plodovi?
Savjetodavna: Određivanje zrelosti maslina

DANON d.o.o. u maslenicima protiv maslinove mušice preporučujemo BUMINAL- Biljni proteinski mamac (atraktant) – koji je namijenjen za
• voćnu muhu (Ceratitis capitata)
• maslinovu muhu (Batrocera oleae)
Svoje efikasno djelovanje BUMINAL zahvaljuje sadržaju proteina i odgovarajućem omjeru aminokiselina (proteini 38,65 %, ukupno dušika 8,19 %, amino dušični spojevi 3,25 %).
Karenca: nema je
Buminal nije razvrstan u skupinu otrova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt