Dani poljoprivrede, šumarstva i ribarstva

Konferencija „Dani poljoprivrede, šumarstva i ribarstva“, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Svjetske banke ,  održana je 19. i 20. prosinca 2019 g. u Svetom Martinu na Muri, a okupila je više od 650 sudionika. Konferencija je počela u četvrtak, 19.prosinca. Prvi dan je predstavljen sustav za nadzor poljoprivrednih površina „Monitoring 2020+“ te je održana prezentacija „Hrvatsko šumarstvo u svjetlu klimatskih promjena”, kao i uručili ugovori iz Mjera 4. i 8. Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020.

Drugi dan konferenciju su svečano otvorili:  Zvonimir Kalić, najbolji mladi poljoprivrednik 2019. godine: Mirko Bačani, nositelj najboljeg OPG za 2019. godinu; Svetlana Bastalić, najuzornija seoska žena 2019. godine; Elisabetta Capannelli, direktorica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju i mr.sc. Marija Vučković, ministrica poljoprivrede; Marijana Petir, izaslanica predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović  te mr.sc. Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Marija Vučković, Ministrica poljoprivrede, je prilikom otvaranja rekla da Hrvatska poljoprivreda mora postati otpornija na klimatske promjene (Climate Smart Agriculture), da se trebaju razvijati tzv. Pametna sela  kao i  da se treba napraviti dubinska dijagnostika hrvatske poljoprivrede, kao i poticati inovacije, jer su one uvijek donosile napredak.

Premijer  Andrej Plenković je istaknuo „da je Vlada prepoznala poljoprivredu kao važan resor i u dosadašnjem je mandatu ostvarila većinu postavljenih ciljeve” te je ocijenio da je Vlada postigla mnogo u svome mandatu u resoru poljoprivrede. Tako je podsjetio na reguliranje zabrane nepoštenih trgovačkih praksi, ukidanje mnogih troškova i naknada, razminiranje poljoprivrednog zemljišta, projekte navodnjavanja, neizravne potpore kroz plavi dizel, pomoć proizvođačima jabuka, mandarina, stočarima, itd.

Direktorica Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Elisabetta Capannelli istaknula je da Hrvatska ima sve prednosti zbog svog geografskog položaja, dostupnosti zemljišta i vode. Upravo zbog toga je za Hrvatsku važno izraditi novu poljoprivrednu strategiju koja će doprinijeti dubinskoj transformaciji hrvatske poljoprivrede i revitalizaciji ruralnih sredina.

Poslije svečanog otvaranja sudionici su obišli štandove OPG-a i kušali njihove ukusne domaće proizvode, od suhomesnatih do kolača.

Poslije pauze bila je organizirana Panel rasprava „Predstavljanje Nacrta Strateške vizije razvoja poljoprivrede i ruralnog prostora RH“ koju je otvorio državni tajnik Tugomir Majdak prezentacijom tog nacrta.   Predstavljena je Vizija Hrvatske sljedećih 20 godina, te da je napravljena dubinska analiza kako bi se podigla konkurentnost. Istaknulo se da bi trebalo iskoristiti predsjedanje Hrvatske EU 2020 kako bi se poboljšalo stanje u poljoprivredi.

Poslije prezentacije je bila panel rasprava, a  neki od panelisti su bili:
ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić i regionalni direktor Svjetske banke za održivi razvoj za Europu i Središnju Aziju Steven Schonberger.

Steven Schonberger, regionalni direktor Svjetske banke je istaknuo da će se povećanjem svjetskog stanovništva povećati i potrebe za hranom te da je jako važna sigurnost hrane i održiva poljoprivreda, kao i da bi se pozitivni primjeri iz EU trebali izvesti i u ostale države svijeta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt