Svjetski dan hrane obilježava se svake godine 16.listopada te je obilježavanje ovog dana pod pokroviteljstvom  Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

Tematike ove godine je voda, te je moto Voda je život, voda je hrana.

 Jeste li znali da sedam od 10 kapljica vode danas završi u proizvodnji hrane? Da je samo 2,5 posto vode prikladno za piće, poljoprivredu i većinu industrijskih namjena? A to da 2,4 milijarde ljudi živi u zemljama s nedostatkom vode? Znate li da će globalna potrošnja vode u poljoprivredi do 2050. porasti za 35 %, te kako su otprilike 3/4 svih katastrofa od 2018. do 2021. bile povezane s vodom?

Brzi rast stanovništva, urbanizacija, ekonomski razvoj i klimatske promjene stavljaju vodene resurse planeta pod sve veći stres. U isto vrijeme, resursi slatke vode po osobi smanjili su se za 20% u proteklim desetljećima, a dostupnost i kvaliteta vode brzo se pogoršavaju zbog desetljeća lošeg korištenja i upravljanja, prekomjernog crpljenja podzemnih voda, zagađenja i klimatskih promjena.

Danas 2,4 milijarde ljudi živi u zemljama s nedostatkom vode. Mnogi su mali poljoprivrednici koji se već bore da zadovolje svoje dnevne potrebe, osobito žene, starosjedilačko stanovništvo, migranti i izbjeglice. Natjecanje za ovaj neprocjenjivi resurs je sve veće jer nestašica vode postaje sve veći uzrok sukoba. Otprilike 600 milijuna ljudi koji za život ovise, barem djelomično, o vodenim prehrambenim sustavima trpe posljedice onečišćenja, degradacije ekosustava, neodrživih praksi i klimatskih promjena.

Dostupnost i kvaliteta vode brzo se pogoršavaju zbog desetljeća lošeg korištenja i upravljanja, prekomjernog crpljenja podzemnih voda, zagađenja i klimatskih promjena.

Održivo, učinkovito i pravedno upravljanje vodnim resursima ključno je za budućnost hrane, ljudi i planeta. Svi možemo početi tako što ćemo nešto poduzeti u svom osobnom životu, odabirom lokalne, sezonske i svježe hrane i smanjenjem bacanja hrane.

Saznajte što sve možete poduzeti za Svjetski dan hrane.

Obilježavanje Svjetskog dana vode

O ovim i mnogim drugim podacima vezanim za vodu kao jednog od esencijalnih prirodnih resursa bilo je više riječi na okruglom stolu koji Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) organizirala pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, a uz podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) 16. listopada – na dan koji je u FAO kalendaru odabran za Svjetski dan hrane. Nakon uvodnih obraćanja ministrice poljoprivrede Marije Vučković i predstavnika FAO-a Viliamia Fakave, na okruglom stolu pod nazivom „Inteligentno upravljanje vodnim resursima u poljoprivredno-prehrambenom sektoru“ sudjelovala je uz doc. dr. sc. Darju Sokolić, ravnateljicu HAPIH-a, domaćina i organizatora, i Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, prof. dr. sc. Zvonimir Zdunić, ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek, prof. dr. sc. Mirna Habuda-Stanić, redoviti prof. Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek te Marinko Pleština, član Uprave Jamnice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt