Šumski mravi (Formica sp.) najčešće grade svoje mravinjake u šumi, u blizini veće količine srušenih i trulih debla, te ostalih šumskih nusprodukata (otplaih grančica, lišća, iglica,…) koje im služe kao materijal za gradnju gnijezda. Oko 200 vrsta tog roda (Formica sp.) živi na otvorenim poljima.
Njihovi upadljivi mravinjaci služe kao zaštita od grabežljivaca te kao stabilno i ugodno mjesto za leći jaja i uzgajati potomke. Šumski mravi su socijalni insekti koji žive u kolonijama do čak milijun individua, od kojih su većina radnice (ženske neplodne jedinke). Ovaj rod je raširen po cijeloj Europi, Aziji i Sjevernoj Americi.
Mravinjaci šumskih mrava, kao što je Formica rufa imaju i značajan utjecaj na okoliš. U kolonijama često uzgajaju veće količine lisnih uši čijim se izlučevinama hrane, a zauzvrat ih mravi štite od grabežljivaca. Šumski mravi, zajedno sa svojim tvorevinama mravinjacima, imaju važnu ulogu u šumskom ekosistemu.
Jedna od zanimljvosti što se tiče gradnje gnijezda je da ih provjetravaju; u danima viših temperatura otvaraju, tzv. ventilacijske rupe u mravinjacima kako bi topao i ustajali zrak izašao van, a svježi ušao u mravinjak.

Iako su mravi zanimljive životinje te su u prirodi korisni insekti, u kućama i stanovima se najčešće smatraju štetočinama, pa ih se ljudi žele riješiti.

KAKO SE RIJEŠITI MRAVA U KUĆI ?
Da bi se riješiili nepoželjnih mrava u kući ili stanu preporučamo vam EC gel protiv mrava  – Insekticid formuliran kao mamac u gelu, namijenjen suzbijanju štetnih vrsta mrava: faraonski mrav (Monomorium pharaonis), argentinski mrav (Linepithema humile) i crni mrav (Lasius niger) koji služi za upotrebu u unutarnjim i vanjskim prostorima (u stambenim, industrijskim, javnim i komercijalnim zgradama, oko zgrada, na terasama i u privatnim vrtovima). Proizvod sadrži gorku tvar koja je odbojna ljudima i kućnim ljubimcima.

NAČIN DJELOVANJA
Snažan svježi mamac u EC GEL-u privlači mrave, koji ga smatraju izuzetno ukusnom hranom. Zahvaljujući odgođenom letalnom efektu, mrav ugiba nekoliko sati nakon izloženosti gelu (mrav se hrani gelom, ali dovoljan je i kontakt s gelom da dovede do ugibanja). Mravi radnici, koji nalaze gel, dovoljno dugo žive da gel unesu u mravinjak, distribuiraju ga unutar kolonije, te njime hrane ličinke, a u konačnici i kraljicu, što dovodi do uništenja cijele kolonije.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt