Stručni skup o proizvodnji povrća

Od 18-20 studenoga 2015 u Opatiji se održavao 1. Hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća u organizaciji Gospodarskog lista. Skup je bio namijenjen prvenstveno proizvođačima povrća, te su na skupu bile pokrivene različite teme vezane uz proizvodnju povrća. Na seminaru je izloženo oko 70 zanimljivih stručnih radova, a moglo se doznati i mnoštvo zanimljivih podataka iz provedenih istraživanja i analiza.
Seminar „Hrvatsko povrće“ imao je i međunarodni značaj, jer su na seminaru sudjelovali i predavači iz više država, a poseban doprinos i suradnja ostvarena je s Veleposlanstvom Kraljevine Nizozemske, čiji je ataše za poljoprivredu i hranu u pozdravnom govoru na svečanom otvaranju Maarten Wegen istaknuo kako je Nizozemska drugi najveći svjetski izvoznik poljoprivrednih proizvoda, nakon SAD-a. Zajedno sa SAD i Francuskom, Nizozemska je jedna od tri vodeća svjetska proizvođača povrća i voća
Prvi dan je bio rezerviran za plenarna izlaganja; tema prvog plenarnog izlaganja je bila Agro-ekonomika gdje su teme bile aktualno stanje u sektoru povrćarstva, raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem te proizvodnja sjemena i certificrane količine povrća.
Druga tema plenarnog izlaganja je bila Dobri primjeri proizvođačke prakse u proizvodnji povrća gdje su bile prezentirane teme: potrebe povrća za vodom, suvremena tehnologija proizvodnje u zaštićenim prostorima u RH, potrebe povrća za vodom te Nizozemska iskustva u hidroponskoj proizvodnji rajčice.
Također je prvi dan seminara bio organiziran i okrugli stol vezan uz natječaje iz Europskih fondova vezane uz program Ruralnog razvoja koji je pokrenuo žustru raspravu na navedenu temu. Najviše zanimanja i pitanja bilo je vezano uz natječaj za Mjeru 4.1. kojim proizvođači nisu izrazili zadovoljstvo.

Predavanja koja su se održavala drugi i treći dan su bila organizirana po tematskim sektorima, pa su se mogla čuti izlaganja vezana uz tehnologiju proizvodnje – od sjetve do berbe, o zaštiti povrća te o integriranoj proizvodnji, proizvodnji krumpira i uzgoju u zaštićenom sektoru.
Za kraj je bio organiziran i okrugli stol vezan uz Put i Plasman poljoprivrednog proizvoda, od polja do stol- Suradnja proizvođača i otkupljivača.

Danon d.o.o je bio jedan od sponzora seminara, pa su se sudionici mogli upoznati sa našom širokom paletom proizvoda za povrćare (navodnjavanje, zaštita bilja, folije za plastenike, biološka zaštita BioBee).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt