SINDOXA- ključ za sigurnu proizvodnju uljane repice

Proizvođačima uljane repice ne treba isticati važnost učinkovitog suzbijanja repičinog sjajnika, koji se redovito javlja u proljeće i može izazvati vrlo velike štete na usjevu, pa čak i prepoloviti planirani urod repice. Unazad nekoliko godina, borba s ovim štetnikom otežana je činjenicom da na brojnim lokalitetima bilježimo pojavu populacija rezistentnih na neke skupine insekticida, prije svega sintetske piretroide, što bitno mijenja pristup suzbijanju ovog štetnika.

Repičin sjajnik (Meligethes aeneus) je mali kornjaš (2-2,5 mm) tamnozelene do tamnoplave boje metalnog sjaja, ličinka je žućkasta-bijela, naraste do 4 mm. Prezimi odrasli oblik u tlu, a u proljeće kad se tlo zagrije na temperaturu višu od 8 °C, a temperatura zraka je viša od 12 °C (intenzivniji let iznad 15°C), bude se, lete i traže cvjetove korova koji rano cvate, npr. maslačka (hrane se polenom).

Štete na usjevima uljane repice


Ubrzo pronalaze polja uljane repice na kojima rade štete bušeći i izgrizajući još neotvorene pupove uljane repice kako bi došli do polena kojim se hrane.
Šteta je veća što je napad raniji, budući imaga (odrasli oblici) oštećuju i potpuno zatvorene pupove u zbijenom cvatu pokrivenom lišćem (stadij D1), pa se tako ovisno o razvojnom stadiju repice utvrđuje i kritični broj sjajni ka – prag odluke za potrebu suzbijanja; 0,8-1 sjajnik po terminalnom cvatu u stadiju D1; 1-1,5 sjajnika po terminalnom cvatu u fazi kad su pupavi vidljivi, ali nediferencirani (D2); 2-3 sjajnika u stadiju E kada počinje diferencijacija pupova, dok početkom cvatnje (stadij F1) štetnost naglo opada budući hrana postaje dostupna, a kad je 20 % cvjetova otvoreno, suzbijanje više nije opravdano. Najveće štete sjajnik nanosi u godinama kad rano zatopli, pa u vrijeme pojave cvjetnih pupova zahladi, jer se uslijed usporenog otvaranja cvjetova repica dulje nalazi u osjetljivoj fazi. Sjajnik odlaže jaja u oštećene pupove u kojime se razvija ličinka oko dvadesetak dana, nakon čega se spušta u tlo gdje se kukulji.

Repičin sjajnik


Treba donijeti pravovremenu odluku o suzbijanju!

Za uspješno suzbijanje sjajnika potrebno je pratiti pojavu ovog štetnikate ovisno o razvojnoj fazi repice i kritičnom broju pravovremeno donijeti
odluku o potrebi suzbijanja, i naravno, pritom izabrati učinkoviti insekticid.

Potrebno je naglasiti da insekticidi ove skupine ne ispoljavaju tzv. knockdown efekat kao npr. insekticidi iz skupine sintetskih piretroida, pa ne treba očekivati trenutno ugibanje štetnika; štetnici se još neko vrijeme nalaze na biljci, ali vrlo brzo nakon primjene Sindoxe prestaju s hranjenjem i više ne rade daljnje štete na tretiranoj repici.
Ako su u usjevu repice istovremeno prisutni i neki drugi štetnici koje je potrebno suzbijati, moguće je Sindoxu zbog proširenja spektra djelovanja pomiješati s nekim od insekticida iz skupine piretroida.


SINDOXA je kontaktni želučani insekticid namijenjen suzbijanju štetnika u ratarstvu
Djelovanje i primjena:
Uljana repica:
– repičin sjajnik (Meligethes aeneus) u količini 0,085 kg/ha, uz utrošak vode 400-600 L/ha. Sredstvo se primjenjuje od izduživanja devetog internodija stabljike do pred cvatnju (BBCH 39-59). Dozvoljena je najviše 1 primjena tijekom jedne vegetacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt