Radionica u Velikog Gorici o primjeni anti-drift mlaznica u zaštiti bilja

U ponedjeljak 18.09. na parceli Poljoprivrednog obrta Agrosan, kraj Velike Gorice, održana je radionica za proizvođače povrća. Radionica je održana u organizaciji Udruge CROCPA  te u suradnji s Gospodarskim listom i Savjetodavnom službom. Radionicu je organizirana s ciljem kako bi se proizvođačima prenijela iskustva i prednosti primjene anti-drift mlaznica, ali kako bi se i ukazalo na vrlo maleni broj testiranih prskalica, te zašto je važno pravilno rukovanje sa sredstvima za zaštitu bilja i prskalicama (Slika 1.).

Uvodni i pozdravni govor održao je glavni urednik Gospodarskog lista, Goran Beinrauch, koji je ujedno najavio i treći stručni skup o proizvodnji povrća koji će se održati od 29.11.-1.12. 2017. u Svetom Martinu na Muri.

Gospodin Ivica Prpić iz Savjetodavne službe je vodio radionicu. Okupljenima je na demonstraciji u polju prikazao rad četiri vrste mlaznica i način na koji se može dobiti što veća pokrivenost površine i samim time i što bolja zaštita (Slika 2.). Odabirom veličine kapljica odlučujemo kolika će biti pokrivenost ciljane površine, ali isto tako veličinom kapljica određujemo i mogućnost zanošena kapljica vjetrom. Primjenom anti- drift mlaznica (low drift i injektorskim mlaznicama) smanjujemo zanošenje kapljica,a  pokrivenost sredstvom za zaštitu bilja je preciznija. Pokazan i primjer,gdje su se s pomoću vodo-osjetljivih listića mogli vidjeti učinci mlaznica (veličina kapljica i pokrivenost površine) nakon prskanja. Prostim okom bilo je vidljivo i zanošenje kapljica standardnih mlaznica smještenih na istoj grani prskalice uz anti- drift mlaznice (Slika 3.).

Također je pokazao i kako se izvodi kalibracija (baždarenje) kako bi se vidjelo da li su mlaznice ispravne, da li negdje curi, da li ih je uništio mraz. Prilikom kalibracije važan je protok mlaznica i brzina kretanja (Slika 4).

Posjetiteljima se obratio i ravnatelj Savjetodavne službe Zdravko Tušek, čiji djelatnici redovito održavaju brojne radionice, te stoje na raspolaganju poljoprivrednicima u cijeloj Hrvatskoj. Na kraju se okupljenima obratila i Irena Brajević, izvršna direktorica Udruge proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja RH – CROCPA, koja je osigurala poklon zaštitni set za prskanje.

anti-drift2 anti-drift antidrift1
antidrift3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt