Predavanje – Iskustva i novosti u zaštiti šećerne repe

Djelatnici Danon d.o.o. i Adame Srbija su 18.veljače 2020 godine u restoranu Crna Svinja u Čepinu održali predavanje „ Iskustva i novosti u zaštiti šećerne repe – s posebnim osvrtom na probleme u suzbijanju cerkospore (Cercospora beticola)“.

Predavanje je otvorio gosp. Ilan Levanon, glavni manager Adama Srbija koji je upoznao publiku sa tvrtkom Adama koja je osnovana 1945. u Izraelu, a sada je je jedna od najvećih agroindustrijskih tvrtki. Ima preko 4500 zaposlenih u više od 45 zemalja širom svijeta te servis za poljoprivrednike u više od 120 zemalja na šest kontinenata, kao i sedam globalnih razvojnih proizvodnih centara i 19 proizvodnih mjesta (sinteza i formulacija).  Adamu ltd. odlikuje to što je poljoprivrednik u središtu prilikom pristupa razvoju proizvoda kao i strogi standardi zaštite životne sredine i kontrole kvalitete.

Predavanje u Čepinu

Sa predavanjem je nastavila gđa. Mira Babić, dipl.ing.agr., crop manager za ratarske kulture iz Adame Srbija. Ona je upoznala sudionike predavanja sa najboljim sredstvima iz palete tvrtke koja se upotrebljavaju u zaštiti šećerne repe od korova;
Goltix® GOLD – jedinstveni herbicid na tržištu na bazi metamitrona koji se može upotrijebiti i folijarno i rezidualno, a odlikuje ga poboljšana pokrovnost tretirane korovske biljke, odlična stabilnost formulacije i izraženije folijarno djelovanje u odnosu na standardne formulacije. Najbolje rješenje  za lobodu (Chenopodium album)  i ostale dominante korove (Chenopodium spp., Amaranthus spp.) u šećernoj repi je tretiranje sa Goltix Gold.
Agil® 100 EC, lider na tržištu graminicida kojeg odlikuju;
– jedinstvena aktivna materija (nema kopija)
– Brz, jak i ekonomičan
– Mogućnost primjene u više usjeva
– Stabilnost u odnosu na vremenske uslove (aplikacija kada je temperatura između 8 i 25 °C)

Djelovanje Agil-a

Na predavanju jedne od glavnih tema bila je cerkospora (Cercospora beticola) kao najopasnija bolest u šećernoj repi te kako se boriti protiv nje. Neki od savjeta su da se primjeni antirezistentna strategija, da se poštuju sve agrotehničke mjere te pravilna i razumna primjena pesticida.
Kao moćno oružje protiv cerkospore predstavljen je fungicid Spyrale® (difenokonazol 100 g  + fenpropidin 375 g) sa dvije aktivne tvari; aktivna tvar DIFENOKONAZOL je jak sistemik; ima preventivo  kurativno djelovanje, izraženu pokretljivosti te je vodeća aktivna tvar za kontrolu Cercospora beticola, a aktivna tvar FENPROPIDIN je sistemični fungicid, ima preventivno kurativno djelovanje, brzo usvajanje i pokretljivosti te je nova aktivna tvar za kontrolu Cercospora beticola.
Spyrale® je značajan sa aspekta antirezistentne strategije te se odlično se uklapa u strategiju zaštite  šećerne repe od Cercospora Beticola => preventivni fungicid + Spyrale ® 1 l/ha + adjuvant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt