Poljoprivredni seminari: ”Primjena novih tehnologija u poljoprivredi”

Veleposlanstvo Države Izrael u suradnji s Israel Export Institute, Hrvatskom gospodarskom komorom te različitim županijama je organiziralo tijekom prošlog tjedna (6.-10.3 2017) niz seminara pod nazivom “Primjena novih tehnologija u poljoprivredi”. Prvi seminar je održan u ponedjeljak u Virovitici u suradnji sa Virovitičko-podravskom županijom, a ostali su održani u Osijeku, Slavonskom Brodu, Koprivnici te Vrbovcu. Cilj predavanja je bio upoznati hrvatske poljoprivrednike s novim tehnologijama koje dolaze iz države Izrael.
Seminar je obuhvatio predavanja iz 5 područja: navodnjavanje, staklenici, mljekarstvo, gnojiva i zaštita bilja. Djelatnik Danon d.o.o. Zlatko Balentić je imao predavanje na temu “Važnost zaštite bilja u uzgoju usjeva” te predstavio proizvode Adama Ltd.

Izrael i poljoprivredna tehnologija
“Država Izrael ima oko 8.5 milijuna stanovnika. Ukupna zemljopisna površina Države Izrael je oko 22.000 km² i samo 20 % od toga je obradiva površina koja se većinom navodnjava. Na oko 310.000 ha Država Izrael proizvodi većinu svoje hrane, a uvozi žito, uljane sjemenke, meso, kavu, kakao i šećer. Taj je uvoz obilno pokriven izvozom. Proizvodnja na farmama uglavnom se sastoji od mliječnih proizvoda i uzgoja peradi. Dodatno, veliki izbor cvijeća, voća i povrća uzgaja se lokalno, posebno u toplim područjima koje poljoprivrednicima omogućuju prednost u odnosu na europska tržišta. Tijekom zimskih mjeseci, Izrael je europski staklenik iz kojeg se u Europu izvoze lubenice, rajčice, krastavci, paprika, jagode, kivi, mango, avokado, mnoge vrste agruma, ruže i karanfili. Sve navedeno je rezultat visoko razvijenih i inovativnih agrotehnologija koje Država Izrael izvozi diljem svijeta”.
„Izraelska tehnologija definitivno može biti primijenjena u Hrvatskoj. Upravo zbog toga smo na seminar doveli predstavnike naših najnaprednijih tvrtki koje se bave razvojem poljoprivredne tehnologije. Izrael je vodeća zemlja u poljoprivrednoj tehnologiji, a imamo i iznimno dobre rezultate u proizvodnji mlijeka…. želim istaknuti da je upravo u Izraelu izumljen sustav navodnjavanja kap po kap, a tu su i solarizacija tla, korištenje otpadnih voda u svrhu navodnjavanja, kao i različiti projekti biotehnologije“ izjavila je Konzulica Veleposlanstva Države Izrael u Republici Hrvatskoj Irit Shneor.

slika_izraelPredavanje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt