Pirimor® 50 WG

Selektivni sistemični insekticid (aficid) za suzbijanje lisnih uši (porodica Aphididae)na jezgričavim i koštićavim voćkama, povrću na otvorenom (grašku, grahu, mrkvi, salati,  rajčici, krastavcu, paprici), jagodi na otvorenom, šećernoj repi, žitaricama i ukrasnom bilju.

Pirimor 50 WG je sistemični insekticid sa izraženim translaminarnim kretanjem. Izuzetno je efikasan za  suzbijanje lisnih uši, također efi kasan na insekte otporne na organofosforne  insekticide.
Djelovanje i primjena:
PIRIMOR 50 WG je selektivni insekticid (aficid) za suzbijanje lisnih uši (Aphididae) na:
 – jezgričavim voćkama (jabuka, kruška), koštičavim voćkama (višnja, breskva, šljiva) i ukrasnom bilju u koncentraciji sredstva 0,04-0,06 % (4-6 g u 10 l vode, tj. 40-60 g u 100 l vode) uz maksimalan utrošak 1200 l/ha vode;
 – grašku, grahu, mrkvi, salati i jagodi (na otvorenom prostoru), u koncentraciji sredstva 0,04-0,06 % (4-6 g u 10 l vode, tj. 40-60 g u 100 l vode) uz maksimalan utrošak 1000 l/ha vode;
 – rajčici, krastavcu i paprici (na otvorenom prostoru) u koncentraciji sredstva 0,04-0,06 % (4-6 g u 10 l vode, tj. 40-60 g u 100 l vode) uz maksimalan utrošak 400-1000 l/ha vode;
 – šećernoj repi u količini 300 g/ha (30 g na 1000 m2) i žitaricama (pšenica, ječam, zob) u količini 260 g/ha (26 g na 1000 m2) uz utrošak 200-400 l/ha vode.

AKTIVNA TVAR FORMULACIJA
pirimikarb, 500 g/kg

● karbamati, IRAC grupa: 1A
Vododispergirajuće granule – WG

PREDNOSTI:


NAPOMENE VEZANE UZ PRIMJENU:

Ograničenja:

Miješanje:

Sredstvo se ne smije miješati s pripravcima lužnate reakcije, bordoškom suspenzijom, fungicidima na osnovi propamokarba i fi ziotropima na osnovi etefona.

KULTURA KARENCA
Rajčica, krastavac 7 dana
Jabuka, kruška, višnja, jagoda, grašak, grah,
mrkva, salata i paprika
14 dana
Šećerna repa 21 dan
Breskva i šljiva 28 dana
Žitarice 35 dana

Proširenje primjene na male kulture

PIRIMOR 50 WG je selektivni insekticid (aficid) za suzbijanje lisnih uši (Aphididae) na:

Marelici:

Primijeniti na početku napada. Primjenjuje se u količini 0,04-0,06 % ( 4-6 g/10 litara vode).
Maksimalan utrošak vode iznosi 1200 L/ha. Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 1

Karenca: 21 dan

Malini, kupini, borovnici:

Primijeniti na početku napada. Primjenjuje se u količini 0,5 kg/ha. Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 1

Karenca: 21 dan

Ribizu:

Primjena u količini 0,5 kg/ha. Sredstvo se primjenjuje folijarno na početku napada štetnika. Kako bi se spriječilo stvaranje rezistentnosti sredstva treba primijeniti naizmjence sa sredstvima drugačijeg mehanizma djelovanja na štetnika. Ne tretirati pri temperaturama većim od 30 °C i brzini vjetra većoj od 5 m/s. Vremenski razmak između primjena 7-14 dana. Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 2

Karenca: 7 dana

Radiču (na otvorenom prostoru):

Primijeniti na početku napada u količini 0,3 kg/ha. Utrošak vode od 400-600 l/ha.
Primjenjuje se u vremenskom razmaku od 10-14 dana. Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 2

Karenca: 14 dana

Rasadnici voćaka, rasadnici ukrasnog bilja i šumski rasadnici:

(uključujući klonsko sjemenske plantaže)
Primjena u koncentraciji 0,075% (75 g na 100 l vode) uz utrošak vode od 200-1000 l/ha. Primijeniti na početku napada štetnika. Sredstvo PIRIMOR 50 WG može se koristiti najviše 0,75 kg/ha po primjeni u vegetacijskoj sezoni. Dozvoljene su dvije primjene s vremenskim razmakom od 10 dana. Sredstvo se ne smije primijeniti pri temperaturi višoj od 30°C te u slučaju vjetrovitog vremena (jače od 5 m/s). Kod primjene s leđnom prskalicom obavezno je nošenje nepropusne zaštitne odjeće, zaštitnih rukavica i filtarske polumaske ili maske za zaštitu od čestica kod pripreme škropiva i rukovanja sredstvom. U voćnim rasadnicima potrebno je osigurati da se plodovi ne razviju ili je plodove potrebno skupiti i uništiti. Radi sprečavanja pojave fitotoksičnosti poželjno je prije primjene sredstva na manjoj površini napraviti test. Sredstvo se može primijeniti samo na površinama koje su najmanje 30 m udaljene od površinske vode. Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 2

Karenca: nije primjenjivo

Ograničenja:

Nektarini

Za suzbijanje suzbijanje lisnih uši (Myzus persicae, Hyalopterus spp., Brachycaudus spp., Myzus cerasi i Myzus spp. )
u količini od 0,76 kg/ha uz utrošak vode 1000-1500 l/ha. Dozvoljena je maksimalno jedna primjena godišnje.

Patlidžanu, tikvici, šparogi, peršinu za korijen (na otvorenom)

Za suzbijanje lisnih uši (Aphis spp. i Myzus persicae) u količini od 0,75 kg/ha uz utrošak vode 200-750 l/ha.
Dozvoljena je maksimalno jedna primjena godišnje.

Dinji, bundevi, lubenici (na otvorenom)

Za suzbijanje lisnih uši (Aphis spp. i Myzus persicae) u količini od 0,75 kg/ha uz utrošak vode 200-750 l/ha.
Dozvoljene su maksimalno dvije primjene godišnje u vremenskom razmaku od 7-12 dana.

Endiviji (na otvorenom)

Za suzbijanje lisnih uši (Nasonovia ribis-nigri, Aphis spp. i Myzus persicae) u količini od 0,75 kg/ha uz utrošak vode
200-750 l/ha. Dozvoljena je maksimalno jedna primjena godišnje

Jagodi, paprici, krastavcu, tikvici, dinji, bundevi i lubenici (u zaštićenom prostoru)

Za suzbijanje lisnih uši (Aphis spp. i Myzus persicae) u količini od 0,8 kg/ha uz utrošak vode 200-1000 l/ha.
Dozvoljene su maksimalno dvije primjene godišnje u razmaku od 7 dana

Rajčici i patlidžanu (u zaštićenom prostoru)

Za suzbijanje lisnih uši (Aphis spp. i Myzus persicae) u količini od 0,8 kg/ha uz utrošak vode 200-1000 l/ha.
Dozvoljene su maksimalno dvije primjene godišnje u razmaku od 7-12 dana.

Celeru listašu i peršinu za list (u zaštićenom prostoru)

Za suzbijanje lisnih uši (Nasonovia ribis-nigri, Aphis spp. i Myzus persicae ) u količini od 0,5 kg/ha uz utrošak vode
200-1000 l/ha. Dozvoljene su maksimalno dvije primjene godišnje u razmaku od 7-12 dana.

Karenca:

 200 dana za šparogu na otvorenom; 14 dana za celer listaš i peršin za list u zaštićenom prostoru; 13 dana za nektarinu; 9 dana za jagodu, papriku, krastavac, tikvicu, rajčicu i patlidžan u zaštićenom prostoru te dinju, lubenicu i bundevu na otvorenom i u zaštićenom prostoru; 7 dana za patlidžan, tikvicu, peršin za korijen i endiviju na otvorenom.

Radna zabrana

13 dana za nektarinu; 9 dana za jagodu,papriku, krastavac, tikvicu, dinju, bundevu,lubenicu,rajčicu, patlidžan, celer listaš, peršin za list u zaštićenom prostoru; 6 dana za patlidžan,  tikvicu, dinju, bundevu, lubenicu, šparogu, peršin za korijen i endiviju na otvorenom.
Kod ulaska na tretirane površine prije isteka radne zabrane, obavezno nositi zaštitnu odjeću, čvrstu obuću i zaštitne rukavice. Nakon završetka rada treba svući radno odijelo i izložene dijelove tijela oprati vodom i sapunom. Oprati, očistiti ili baciti u otpad sva korištena zaštitna sredstva.


naslovna

Više proizvoda:

Danon katalog možete preuzeti ovdje:


PREUZMI

VIJESTI