MADAGASKARSKI SIKTAJUĆI ŽOHAR (Gromphardorhina portentosa)

Iako žohari spadaju na sam vrh nepoželjih kućnih štetočina, od otprilike 4000 poznatih vrsta žohara samo 40 vrsta spada u štetočine. Neke vrste žohara se čak drže kao kućni ljubimci, a jedna od najpopularnijih vrsta je siktajući žohar sa Madagaskara. To je jedna od najvećih vrsta žohara (odrasli primjerci variraju od 5-8 cm), a životni vijek im je od 2-3 godine.

Ta vrsta je sjano smeđe boje, bez krila i sa jednim parom antena. Mužjaci se prepoznaju po tome što imaju rogove, koji im daju impresivan i neobičan izgled, te ih koriste u borbama sa drugim mužjacima.

Tijekom borbe ispuštaju siktajuće zvukove, zbog kojih su i dobili ime. Pobjednici ispuštaju siktajući zvuk glasnije nego gubitnici, pa se i prema tome može determinirati položaj u hijerahiji žohara. Siktanje je također i dio rituala kod parenja, a može se upotrijebiti i kao alarm za pomoć. Siktajući zvuk proizvode potiskom zraka kroz pore za disanje na 2 kraja tijela, te se smatra se da su jedini kukci koji mogu proizvoditi zvuk na taj način (većina kukaca ispušta zvukove trenjem određenih dijelova tijela).

Madagaskarski siktajući žohari nisu nametnici i ne žive u kućama , stanovima i nastambama, nego u šumama istočnog predjela Madagaskara, gdje nastanjuju tlo, te se najčešće skrivaju ispod otpalog lišća, trulih grana i debla. Noću postaju aktivni, te odlaze u potragu za hranu, primarno se hraneći voćnim i biljnim otpacima. Ženke ne odbacuju ooteku (skupinu jajašca), nego nego ju zadržavaju u tijelu, te nose jajašca i neonatalne nimfe unutar tijela. Rađaju žive mlade, i to do 60-ak nimfi žohara. Zbog mogućnosti siktanja, njihove veličine te nedostatka mirisa počeli su se držati kao kućni ljubimci.

Nažalost nisu svi žohari atraktivni i bezopasni kao siktaš. U Hrvatskoj najraširenije dvije vrste žohara: njemački žohar (Blatella germanica) i orijentalni žohar (Blatta orientalis), mogu biti prenosioci bolesti, te kontaminirati hranu svojim izlučevinama kojima prenose bakterije,viruse, gljivice i ostale mikroorganizme. Jednom kad se te vrste žohara usele u kuću ili stan teško ih se riješiti; tretiranje uobičajenim insekticidima često ne daje zadovoljavajuće rezultate zbog njihovog skrovitog načina života, brzine razmnožavanja i činjenice da je zid ooteka-čahurica vrlo otporan na insekticide. Zbog toga su sredstva u obliku insekticidnog gela, poput EC gela protiv žohara  koja sadrže hranidbeni atraktant i insekticid najučinkovitija u borbi protiv ovih napasnika.

EC GEL protiv žohara  je insekticid namijenjen suzbijanju odraslih jedinki žohara: smeđi žohar (Blattella germanica), crni žohar (Blatta orientalis), američki žohar (Periplaneta americana). EC GEL protiv žohara je najučinkovitiji način rješavanja problema sa žoharima, jer uz insekticidnu tvar sadrži i snažan svježi mamac u obliku žoharima ukusnog gela.
Sadrži Bitrex, gorku tvar koja ga čini izrazito neukusnim ljudima i kućnim ljubimcima.

UPUTE ZA UPOTREBU
Prije uporabe pregledati prostorije koje se tretiraju i utvrditi jačinu napada i potrebnu dozu proizvoda. Prije nanošenja proizvoda provedite pregled kako biste provjerili stupanj infestacije i utvrdili pogođena područja. Gel se nalazi u preciznom aplikatoru (štrcaljki) koji omogućava jednostavnu i sigurnu uporabu, preciznu dozaciju gela u kapljicama, na za to predviđena mjesta. Prije primjene potrebno je ukloniti sve prirodne izvore hrane za žohare (ostatke hrane, otpad) kako bi se potaknuo unos hrane i ubrzao proces suzbijanja.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt