Kako suzbiti štetne glodavce? Deratizacijom!

  rodenticidiŠtakori i miševi mogu uzrokovati velike probleme u urbanim i ruralnim sredinama. Najčešće ih nalazimo u starim i ruševnim objektima, te u nenaseljenim objektima, ali ulaze i u naseljene kuće i stanove. Neke od najčešćih i najpoznatijih vrsta štetnih glodavaca od javno-zdravstvene važnosti su kućni ili crni štakor (Rattus rattus), smeđi štakor ili štakor selac (Rattus norvegicus), te domaći miš (Mus musculus).

Kućni ili crni štakor je krupniji glodavac, duljine tijela od 15-25 cm i dugim repom, te crne ili smeđe boje, dok je smeđi štakor smeđe boje i krupnijeg tijela. Štakori mogu doživjeti i do 5 godina, a po prehrani su svejedi. U gradovima često žive u kanalizaciji, te su često i prenosioci raznih bolesti i parazita što ih čini higijenskim problemom za javno zdravstvo. Domaći miš je sitni glodavac duljine tijela od 7- 9 cm, a težine od 10- 20 grama, dok mu je boja dlake tamnosiva. Prenosi mišju groznicu, salmonelu i ostale bolesti.

svjezimamacbrodyDa bi se smanjio broj štetnih glodavaca (miševa i štakora) na biološki minimum, a radi zaštite zdravlja ljudi, te radi smanjenja šteta na usjevima i u skladištima provode se mjere deratizacije. Pod deratizacijom se podrazumijeva sustavno i planirano suzbijanje i smanjenje populacije štetnih glodavaca koji su uzročnici i prenosioci zaraznih bolesti. Deratizacija se može provoditi mehaničkim i kemijskim mjerama. Mehaničke mjere su uklanjanje otpada i ostalog materijala pogodnog za razvoj štetnih glodavaca, te upotreba ljepljivih traka i lovki;

TEMO-BI® je deratizacijsko ljepilo, bez boje i mirisa, za hvatanje miševa i štakora. Ljepljivost je vrlo dobra odmah po nanošenju, neovisna o utjecaju vlage i temperatura.

 PrisonljepljivatrakazamisevePrison je gotova, već pripremljena, kartonska ljepljiva klopka za miševe. Jedno pakiranje sadrži pet ljepljivih trapova. Upotreba je vrlo jednostavna – potrebno je ukloniti zaštitni papir sa ljepila i postaviti klopku.

Kolrat ploče su klopke sa već nanesenim ljepilom, a ovisno o veličini, mogu se koristiti za hvatanje miševa ili štakora.

Kemijske mjere su upotreba rodenticida, kemikalija namijenjenih kontroli štetnih glodavaca. Rodenticidi najčešće dolaze u obliku gotovih (zatrovanih) svježih mamaca i parafinskih blokova sa antikoagulantima I i II generacije. Za svježe mamce se preporuča upotreba zaštitnih (deratizacijskih) kutija.

Rodenticidi uzrokuju unutarnja krvarenja, čime simuliraju prirodnu smrt u roku od 3-10 dana od prvog konzumiranja mamca. Izlaganje zatrovanih mamaca se može provoditi zaprašivanjem, izlaganjem rasutih rodenticidnih mamaca, te krutih rodenticidnih mamaca.

Brody 2.5 block sadrži brodifakum 0,0025% – rodenticidni mamci od 10-20 g u obliku parafinskih blokova- dostupan u pakiranju od 300 grama pripremljen za uporabu –
Kategorija korisnika: opća javnost (neprofesionalni korisnici)

Brody 2.5. paste  sadrži brodifakum 0,0025%– rodenticidni mamci u obliku paste dostupan u pakiranju od 150 g dostupan za upotrebu
Kategorija korisnikaopća javnost (neprofesionalni korisnici)

Ratibrom ® svježi mamac – kumulativni antikoagulacijski rodenticid, u obliku svježeg mamca namijenjen suzbijanju štetnih glodavaca, za neposrednu primjenu na otvorenim i u zatvorenim prostorima, u javnom zdravstvu i komunalnoj higijeni.sadrži bromadiolon 0,005% – samo za profesionalne korisnike

Navedeni rodenticidi sadrže gorku tvar, denatonijev benzoat.

PRIJE UPOTREBE PROČITATI NAVEDENU UPUTU !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt