Kako odabrati pravilno mjesto za postavljanje plastenika ?

Uzgoj većine povrća na kontinentu ograničen je vremenskim uvjetima, a oni koji žele produžiti vegetaciju, odlučuju se na uzgoj u plastenicima.  Kako bi se plastenik maksimalno iskoristio važno je plastenik postaviti na odgovarajućem mjestu s obzirom na zemljište, objekte gospodarstva, prometnice i moguće industrijske zagađivače, objašnjava savjetodavka Milica Veletić. 

Prije svega bi trebalo obaviti analizu zemljišta.  Idealno je da plastenik bude u blizini kuće kako bi ga se moglo bolje kontrolirati. Treba planirati i pristupni put za odvoženje i dovoženje materijala. Najbolje je da se plastenici budu udaljeni od 100 do 500 m od glavnih prometnica. Osim što ispušni plinovi imaju toksično djelovanje na biljke, nepovoljno utječu i na sam plastenik – smanjuju trajnost materijala za pokrivanje objekta, posebno ako je on od plastike.
Za navodnjavanje biljaka u plasteniku treba predvidjeti dovoljnu količinu kvalitetne vode,a najbolje se prije postavljanja sistema za navodnjavanje posavjetovati sa stručnjacima.

Paziti na sjenu, teren, podzemne vode, vjetar

U slučaju podizanja dva ili više plastenika, mora se imati na umu i razmak između plastenika. Razlog je stvaranje sjene i klizanje snijega. Razmak između dva paralelna plastenika treba biti jedna visina plastenika.  Teren za postavljanje mora biti ravan. maksimalan nagib može biti 0,4%. Ako je nagib veći, potrebno je ravnanje. U slučaju da je veći od 3%, tada se prave terase. Teren ne smije biti u sjeni, mora biti bez depresija ili uzvišica. Prije postavljanja mora se očistiti od korova.

Plastenici na terasama; Image by 영미 강 from Pixabay

Kako pripremiti plastenik za sljedeću sezonu

Najpovoljniji položaj plastenika je smjer sjever-jug. Treba paziti i na razinu podzemnih voda, a ona smije biti na dubini od najmanje 1,5m. Ako je razina podzemne vode veća od te granice, a zemljište povremeno ili stalno vlažno, obavezno se mora postaviti drenažni sustav radi odvođenja podzemnih voda. U suprotnom u takvim uvjetima dolazi do oštećenja korijenovog sistema.
Utjecaj vjetra također može biti značajan jer tamo gdje pušu jaki vjetrovi, temperatura zraka može biti niža i za 10°C. U tom slučaju bi bilo dobro da imaju zaklon, prirodni ili podignuti (ograda, građevinski objekt i sl.).  Zakloni sa sjeverne strane trebaju biti jači. No, tu treba paziti na sjenu, posebno u vrijeme proljeća i jeseni.

Kvalitetne folije za plastenike , mulch folije , kao i cjelokupnu opremu za navodnjavanje potražite u našoj poljoprivrednoj ljekarni u Donjem Stupniku.

Izvor:
Agroklub: Postavljanje plastenika – Kako izabrati pravo mjesto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt