Životni ciklus kućne muhe

Kod kućne muhe se javlja potpuna metamorfoza, te postoje četiri različite faze života: jajašce, ličinka, kukuljica te imago.

Životni ciklus muhe počinje u jajašcu. Ženka kućne muhe je sposobna izleći do 500 jajašca u par hrpica od 75-150 jajašca po hrpici u periodu od nekoliko dana. Za odlaganje jajašca preferiraju vlažna i mračna mjesta kao što je kompost, gnoj ili bilo koji drugi organski materijal u raspadanju te temperature od 25-30°C .

U tijeku jednog dana iz jajašca muhe se izlegu beznoge ličinke bijele boje, koje se hrane svime što im je dostupno (ličinke ostaju na mjestu gdje su se izlegle iz jajašca) kako bi dobile dovoljno energije za metamorfozu. Tijekom tog vremena ličinke se presvlače i po nekoliko puta. Na temperaturama od 17 to 32°C preživljava najveći broj ličinka kućne muhe. Na optimalnim temraturama ličinka dovrši cijeli svoj razvoj do kukuljice u 3- 5 dana, ali na nižim temeraturama (12 do 17°C.) im treba i od 14-30 dana.

Da bi se presvukle u kukuljicu ličinke se sele na suho i mračno mjesto. Kukuljice muhe imaju sličnu funkciju kao i kukuljice leptira, a to je da štiti ne-aktivnu muhu u razvoju. Kukuljice završe svoj razvoj u 2-6 dana ako su temerpature iznad 30 °C, ali im treba i 17-27 dana ako su temperature oko 14°C. U tijeku razvoja u kukuljici kućna muha razvija krila i noge, te izlazi kao potpuno razvijen imago.
Životni vijek kućne muhe je 15-30 dana (ovisi o temperaturi i životnim uvjetima). Bez izvora -hrane žive samo 2-3 dana. Muhe koje se legu po kućama i stanovima su u pravilu dugovječnije nego one u prirodi. Životni vijek im uvelike ovisi o mogućnostima pronalaska hrane, naročito šećera, a pristup gnoju im ne produljava život ako su u odrasloj fazi. Prije kopulacije neophodna im je hrana, a počinju polagati jajašca 4-20 dana nakon kopulacije. Za polaganje jajašca im je neophodan izvor bjelančevina. Kratki životni ciklus muhe im dopušta da se razvijaju ubrzano ako ih se ne kontrolira.

Budući da kućne muhe nisu samo napasne i dosadne, nego mogu biti prenosioci i raznih opasnih organizama, te time i bolesti, te je kontrola razvoja muhe važna za opće zdravlje i udobnost u mnogim dijelovima svijeta.
Najveće štete su povezane s običnom muhom su dosađivanje i indirektne štete koje mogu biti prouzročene prenosom patogenih organizama (virusa, gljiva, bakterija, protozoa i nematoda) koje dolaze u asocijacijama sa muhom. Muhe pokupe patogene organizme u smeću, kanalizaciji i drugim izvorima nečistoća, i onda ih prenose u ustima te ih preko izbljuvka, izmeta i zaraženih vanjskih dijelova tijela prenose na ljudsku i životinjsku hranu. Najveći problem je migracija muhe s ljudskog i životinjskog izmeta na hranu koja se jede sirova. U slučajevima nedostatka kanalizacije, posebno u slučajevima otvorenih septičkih jama, može doći do razvoja ozbiljnih zaraznih oboljenja , naročito ako su u blizini bolnice, tržnice i klaonice.

Za rješavanje problema sa muhama imamo rješenje !!!

u slučaju izuzetno velike populacije muha, prije upotrebe Mamca za muhe se preporuča upotreba FOVAL CE tekućeg insekticida u obliku koncentrata za emulziju, kojeg je prije upotrebe potrebno razrijediti s vodom. Neposredno prije upotrebe napravite 1-2%-tnu otopinu (10-20 ml/1 litru vode), te ručnom ili leđnom tlačnom prskalicom poprskajte grmlje, živicu, travu i sl. unutar Vašeg vrta, parka ili dvorišta.

Mamac za muheMamac za muhe(granulirani insekticid za suzbijanje muha) osigurava jednostavnu , brzu, efikasnu i dugotrajnu zaštitu od muha. Uspješno rješava problem muha i u prostorima izrazito izloženim ” napadu muha”. Sadrži atraktant koji privlači muhe na granule. U dodiru sa sredstvom muhe budu otrovane, ali ne ugibaju odmah, nego tek odmah, već nakon nekoliko minuta, kada se udalje od mamca (ne zagađuju prostor oko mamaca). Ugodnog je mirisa. Sadrži i denatonijum benzoat, gorku tvar, koju značajno smanjuje rizik od slučajnog gutanja od strane ljudi. Ovaj proizvod za suzbijanje muha je prikladni za uporabu u javnom zdravstvu i komunalnoj higijeni, na vanjskim i unutarnjim prostorima, u kućama, skladištima, seoskim domaćinstvima, javnim zgradama, u restoranima, hotelima, industrijskim postrojenjima i sl.
Može se koristiti i kao gotov mamac ili se granule otope u vodi te se tom otopinom premazuju neporozne površine unutar prostora u kojem se zadržavaju muhe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt