Zaštitite žitarice od bolesti!

VIŠESTRUKO DJELOVANJE FUNGICIDA CUSTODIA

Custodia® je kombinirani sistemični fungicid s protektivnim, kurativnim i eradikativnim djelovanjem. Sadrži dvije aktivne tvari iz različitih kemijskihskupina koje imaju različiti mehanizam djelovanja: azoksistrobin i tebukonazol

Azoksistrobin je aktivna tvar iz skupine strobilurina s vrlo širokim spektrom djelovanja. Ima izraženo preventivno djelovanje na površini biljnih organa – veže se na površinu lista, ali i djelomično kurativno djelovanje zbog translaminarnog i sistemičnog širenja u biljci. Azoksistrobin je specijalist za sve hrđe te za mrežastu pjegavost ječma i novi patogen ječma ramularijsku pjegavost. Djeluje na nižim temperaturama od triazola, kojima su potrebne temperature iznad 13 °C za uspješno djelovanje.

Tebukonazol je aktivna tvar iz kemijske skupine triazola. U biljku se upija i premješta sistemično uzlaznim tokovima (akropetalno). Zbog izrazite sistemičnosti lako se premiješta u mlada, rastuća tkiva. Karakterizira ga brz ulazak u biljku i dobra pokretljivost. Djeluje u ranim fazama razvoja bolesti pokazuje izraženo kurativno djelovanje. Tebukonazol je specijalist za septorijske pjegavosti lista i klasa kao i za Fusarium. Djeluje također na pepelnice, hrđe i mrežastu pjegavost ječma.

Širok spektar djelovanja

Aktivne tvari azoksistrobin i tebukonazol su izrazito kompatibilne, međusobno se dopunjuju osiguravajući preparatu visoku efikasnost i širok spektar djelovanja. Custodia ® se primjenjuje tijekom vlatanja, klasa-nja i cvatnje strnih žita. Visoko je efikasan fungicid u kontroli kako bolesti lista, tako i bolesti klasa pšenice. Kod ječma najveći efekat u suzbijanju uzročnika pjegavosti lista (Pyrenophora teres, Rhynchosporium secalis) i pepelnice ispoljava primjenom početkom vegetacije u proljeće (kraj busanja početak vlatanja). Primjenjuje se u u mekoj i tvrdoj pšenici i pšenoraži za suzbijanje pepelnice (Blumeria graminis), hrđa (Puccinia spp.), smeđe pjegavosti lista (Mycosphaerella graminicola = Septoria tritici), smeđe pjegavosti lista i pljevica (Stagonospora nodorum = Septoria nodorum) i fuzarijske paležiklasa (Fusarium spp.), u razdoblju kad su povoljni uvjeti za razvoj bolesti, od početkavlatanja do kraja cvatnje (BBCH 30-69).

U ječmu se Custodia primjenjuje za suzbijanje pepelnice (Blumeria graminis), hrđe (Puccinia spp.), mrežaste pjegavosti (Pyrenophora teres) i sive pjegavosti (Rhynchosporium secalis), u razdoblju kad su povoljni uvjeti za razvoj bolesti, od početka vlatanja do kraja klasanja (BBCH 30-59).

Kako se primjenjuje?

Custodia se u žitaricama primjenjuje u količini od 1,0-1,25 l/ha, uz utrošak vode od 100 – 500 l/ha. Dozvoljene su dvije primjene sredstva tijekom vegetacijske sezone, uz razmak od 14 do 21 dan između primjena.

Kurativno i eradikativno djelovanje omogućavaju primjenu proizvoda i postizanje optimalnih rezultata i nakon ostvarene infekcije, što osigurava zaštitu usjeva od patogena i zaustavljanje daljnih infekcija unutar usjeva i u slučajevima kada zbog vremenskih prilika fungicid nije moguće primijeniti u optimalnom roku.

Zeleni efekt

Custodia® pripada grupi fungicida koji ispoljavaju i tzv. „zeleni efekt“ kod biljaka. „Zeleni efekt“ se očituje u poboljšanju fotosintetičkih procesa, aktivnosti stoma i sl. što rezultira boljim usvajanjem vode i dušika od strane biljaka te poboljšanom pokretljivošću fotoasimilata. Krajnji rezultat je produženje vegetacije, povećanje prinosa i kvaliteta zrna strnih žitarica te % sladi pivskog ječma. Green efekt vidljiv je u produženju vegetacije za 5 – 7 dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt