Mravi su jedan od najboljih primjera organizacije, suradnje i suživota u prirodi.

Ima otprilike oko 6000 vrsta ovih insekata, iz reda Hymenoptera i obitelji Formicidae, a najčešće vrste koje nalazimo u Hrvatskoj su crveni mrav, crni mrav i divovski mrav. Matična kraljica proizvodi jajašca, dok radnici, koju mogu živjeti i do 15 godina se brinu o jajašcima. Mravi su većinom svejedi, te ulaze u kuće i stanove, najčešće kroz sitne otvore i pukotine privučeni otpacima hrane, a naročito onih otpadaka sa šećernim udjelom. U zgradama i stanovima mravi se zadržavaju u dvostrukim podovima i stropovima, oko raznih cijevovoda, u raspuknutim zidovima, te u pukotinama vrata i prozora. Najčešće su to mirni insekti, ali ima i agresivnih primjeraka. Makar su mravi u prirodi korisni insekti, u kućama i stanovima se najčešće smatraju štetočinama, pa ih se ljudi žele riješiti.

KAKO SE RIJEŠITI MRAVA U KUĆI ?

Da se riješite nepoželjnih mrava u kući ili stanu preporučamo vam EC gel protiv mrava za direktnu primjenu namijenjen suzbijanju svih vrsta mrava koje se smatraju štetočinama, a čija se ishrana bazira na šećeru – npr. argentinski mrav (Linepithema humile).

Gel se može koristiti tijekom cijele godine, a osmišljen je tako da pruža potpunu zaštitu od mrava u vanjskim i unutarnjim prostorima. Treba ga staviti u obliku kapljica ili linija blizu mravinjaka ili blizu mjesta gdje mravi prolaze. Djeluje tako da zahvaljujući odgođenom letalnom efektu aktivne tvari, mrav ugiba nekoliko sati nakon izloženosti gelu (mrav se hrani gelom, ali dovoljan je i kontakt s gelom da dovede do ugibanja). Mravi radnici, koji nalaze gel, dovoljno dugo žive da gel unesu u mravinjak i distribuiraju ga do drugih mrava radnika. Zahvaljujući razmjeni hrane između mrava gel se distribuira unutar kolonije, njime se hrane i ličinke, i kraljica.

Eliminacijom kraljice gasi se i kolonija, čime se postiže maksimalna učinkovitost gela i omogućava suzbijanje cijele kolonije (mravinjaka).

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Mladen pavicic
1 year ago

Molim pošaljite mi gel za mrave na adresu,Šimićeva 58, 21000 Split, plaćam pouzećem, hvala

Saša Danon
1 year ago
Reply to  Mladen pavicic

Poštovani

Hvala na narudžbi. Šaljemo danas

LP
Saša DAnon

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Kontakt