Žohari-velika napast !

ŽoharŽohari (Blattodea) su kukci iz reda žoharaša. Žohari spadaju u najuspješnija i najstarija bića na Zemlji.Većina vrsta živi u tropskim i sub-tropskim predjelima, a budući da su jako prilagodljivi možemo ih naći širom svijeta. Od 3500 vrsta, 15 ih nalazimo u srednjoj Evropi, dok se najvećim štetočinama smatraju dve vrste žohara; smeđi žohar (Blatella germanica) i orijentalni žohar (Blatta orientalis) koji također dolaze i u Hrvatskoj.

Najčešće su poznati kao nametljivci kojih se teško riješiti jednom kada uđu u stan ili kuću, te ih se povezuje sa nečistoćom i nezdravom atmosferom; zagađuju prehrambene proizvode svojim izmetom i prisutnošću, a uzročnici su i mnogih alergija u odraslih i djece. Žohari dolaze najčešće u kuće i stanove preko kanalizacijskih i toplinskih cijevi, te pri selidbi i preko vanjskih kontakata. Najčešće žive i liježu jajašca u mračnom, vlažnom i toplom mjestu u stanu ili u kući. Najčešće je to u kuhinji, ili u otvorima odvodnih cijevi, raznim kućanskim aparatima, te u bijeloj tehnici.
Kada vidite da su se neželjeni su-stanari uselili preporučamo upotrebu Foval® gel za žohare – insekticidnog gela za direktnu primjenu namijenjenog suzbijanju nimfa i imaga svih vrsta uobičajenih kućnih žohara (Blattella germanica, Blatta orientalis, Supella longipalpa, Periplaneta americana), a može se primjenjivati tijekom čitave godine, na vanjskim i u unutarnjim prostorima.

fovalzazohareFoval® gelom za žohare se tretiraju samo mjesta gdje je utvrđeno prisustvo žohara (kojima prolaze, gdje se hrane i gnijezde). Gel je ukusan žoharima i mami ih, što osigurava maksimalnu učinkovitost pripravka u kontroli populacije žohara.

Žohari ugibaju nekoliko sati nakon konzumiranja gela, a kako se žohari hrane i uginulim jedinkama svoje vrste i njihovim izmetom, stvara se lančani efekt, koji pospješuje učinkovitost gela i brzo dovodi do uništenja cijele populacije. Također se preporuča za prevenciju u borbi protiv žohara da namirnice i kruh držite u plastičnoj ili staklenoj ambalaži koja se može dobro zatvoriti i da se obavezno rješavate ostatka hrane, te održavate čistoću u svim prostorijama, a naročito u onima gdje se priprema hrana. Omiljena hrana žoharima su šećer, škrob, meso, kruh ali i svježa i suha krvi.

Također je važno znati da ako živite u zgradi, taj problem dijelite i sa susjedima, pa bi bilo dobro da se i sa njima dogovorite da sudjeluju u prevenciji i uklanjanju populacije žohara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt