Rekordna proizvodnja uljane repice

uljana_repica_fmtOve godine je uljana repica rodila najviše u posljednjih 26 godina. Proizvedeno je 102.000 tona, odnosno za 80 posto više nego prošle godine uz prosječan prinos od 3,1 tonu po hektaru. Uljana je repica u 2016. također ostvarila najveći prirod po hektaru i to gotovo pola tone po hektaru.

Prema prethodnim podacima Državnog zavoda za statistiku i ostali prinosi vodećih ratarskih kultura u Hrvatskoj poljoprivreda su imali jednu od bolju godina. Prinosi odabranih ranih usjeva u 2016. povećali su se u usporedbi s prošlogodišnjima pri čemu je uljana repica rodila najviše u posljednjih 26 godina, dok se prirod ječma i pšenice otprilike povećao za po 300 kilograma po hektaru. Prirod zobi po hektaru ostao je na lanjskoj razini.
Žetvena površina pšenice se povećala gotovo 18 tisuća hektara više nego prošle godine. Slijede uljana repica i ječam, s povećanjem žetvenih površina od gotovo 11 tisuća hektara. Neznatno se povećala žetvena površina zobi, koja je 600 hektara veća nego lani.
Tijekom žetve u Hrvatskoj je ove godine proizvedeno pšenice u količini od 903.000 tona što za je 20 posto više nego prošle godine, a prinos je iznosio 5,7 tona.
Proizvodnja ječma povećana je za 33 posto na 257.000 tona uz proinos od 4,7 tona po hektaru, dok je zobi proizvedeno tri posto više odnosno 74.000 tona

Izvor: Agrobiz.hr

Zaštita uljane repice – Danon d.o.o.

Zaštita uljane repice od korova i štetnika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt