Problemi sa maslininom muhom ?

maslinaMaslinina muha (Bactrocera oleae) je jedan od najznačajnih štetnika na maslini. Ta vrste muhe je nešto sitnija od kućne muhe i dužine je 4-5mm. Ima prozirna krila sa smeđom mrljom na rubovima krila i metalnozelenih je očiju. U našim klimatskim prilikama tijekom godine se pojavljuje 3-5 generacija. Ženka maslinine muhe najčešće polaže jedno jaje po plodu masline, Štete na maslinama čini prvenstveno ličinka koja tijekom svog razvoja izjede unutrašnjost ploda. U ljetnom razdoblju jaje se razvije u ličinku za tri dana, dok u jesenskom razdoblju za 10 dana. Razvijene ličinke počinju bušiti unutrašnjost ploda, te se hrane njegovim sadržajem. Ličinke maslinove muhe mogu tijekom razvoja pojesti i do 150 mg ploda masline, što smanjuje ukupnu masu ploda i do 20 %. U plodovima se smanjuje također i količina šećera i polifenola što i uzrokuje smanjenje kakvoće ulja. Također uzrokuje i opadanje plodova. Najoptimalnije temperature za maslinovu muhu su između 16 i 30 °C, a najkritičnije razdoblje napada na plod masline je od 20.kolovoza do berbe, a ovisi i o vremenskim prilikama, temperaturi i vlažnosti zraka.
Preventivna metoda se temelji na korištenju proteinskih lovki, a i praćenjem pomoću žutih ljepljivih ploča kojima i smanjujemo brojnost štetnika.

Izvor: Novi List, 5.9.2016

DANON d.o.o. u maslenicima protiv maslinove mušice preporučujemo BUMINAL- Biljni proteinski mamac (atraktant) – koji je namijenjen za
• voćnu muhu (Ceratitis capitata)
• maslinovu muhu (Batrocera oleae)
Svoje efikasno djelovanje BUMINAL zahvaljuje sadržaju proteina i odgovarajućem omjeru aminokiselina (proteini 38,65 %, ukup no dušika 8,19 %, amino dušični spojevi 3,25 %).
Karenca: nema je
Buminal nije razvrstan u skupinu otrova.

Da bi masline bolje rodile i bile otpornije navodnjavanje je neophodno. U maslinicima bi preporučili navodnjavanje sa fertigacijom (sistemi „kap po kap“).
Navodnjavanje kapanjem sistemima „kap po kap“ ima višestruke prednosti,kao što je ujednačeno vlaženje cjelokupnog korijenovog sistema, sprečavanje taloženja soli u tlu ili u umjetnom supstratu, brzo punjenje i pražnjenje sistema, ujednačeno ispuštanje vode i kod nižih tlakova, odstupanje u emisiji vode na otvorenom maksimalno 10%, a u zatvorenom prostoru 5% (staklenici i plastenici). To su potpuni sustavi čija je najveća kvaliteta racionalno iskorištavanje vode i energije, te stvaranje optimalnih uvjeta vlažnosti tla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt