Poljoprivredni sektor na COP 22 ( UNFCCC) -Marakeš, Kraljevina Maroko

22 sesija UNFCCC COP (Conference of Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change) je bila održana od 7-18 studenog 2016 u Marakešu, Kraljevina Maroko.
COP 22 je značajan jer je preuzeo „kormilo“ od COP 21 u Parizu, (gdje je usuglašen Pariški Sporazum (Paris Agreement)) tijekom kojeg je stvoren značajan napredak u raznim procesima koji se tiču klimatskih promjena. Fokus COP 22 je bilo provođenje prioriteta Pariškog Sporazuma kao što su prilagoba na klimatske promjene, transparentnost, transfer tehnologije, smanjenje utjecaja klimatskih promjena , povećanje kapaciteta te smanjenje šteta i gubitka (loss and damages).
Za Salaheddina Mezouara, predsjedatelja COP22, ova konferencija je „prilika da se čuju glasovi zemalja najugroženijih klimatskim promjenama, a to su države Afrike te otočne države. Jako je važno hitno djelovati, i to naročito na pitanjima vezanim uz stabilnost i sigurnost “. Također je naglašeno da će COP22 biti od akcije (Action COP).
Cjelokupni dan posvećen poljoprivredi (Agriculture Day) na UNFCCC COP je bio organiziran tek na COP 21 u Parizu prošle godine. Jedna od kontribucija poljoprivrednog sektora na COP 21 je i francuska inicijativa „4 for 1000“ koja daje novu dimenziju poljoprivrede i klimatskih promjena; kao jedan od uzroka, ali i žrtva klimatskih promjena, poljoprivreda ovom inicijativom postaje i jedno od rješenja, i to zbog pohrane ugljika. Kao dokaz, povećanje od 0,4 % pohrane ugljika u tlu bi rezultiralo neutralizirati godišnje emisije koje su nastale upotrebom ugljičnih goriva. Poljoprivreda je bila čak i više zastupljena na COP 22 jer su države prepoznale poljoprivredni sektor kao važan dio smanjenja te prilagodbe klimatskim promjenama u njihovim Intended Nationally Determined Contributions (INDCs) ili post- 2020 Klimatsko akcijskim planovima ( Climate Action Plans).
Nekoliko delegacija je tražilo da se istaknu problemi koji se tiču poljoprivrede i klimatskih promjena, a Maroko kao država organizator je također pokrenula i „Triple A“ incijativu (The Initiative for the Adaptation of African Agriculture to Climate Change –Inicijativa za Prilagodbu Poljoprivrede Afrike na Klimatske Promjene). Pokrenuta u travnju ove godine, a službeno otvorena u Marrakešu, ovoj inicijativi cilj je prilagodba poljoprivrede na Afričkom kontinentu klimatskim promjenama. Ako će ova inicijativa biti uspješna, računa se da će se poljoprivredna proizvodnja širom Afrike povećati sa sadašnjih 280 milijardi na 880 milijardi $ do 2030 godine. Takođerom se ovom AAA inicijativom želi potaknuti zemlje Afrike (globalnog juga) da međusobno podijele svoje znanje budući da je Afrički kontinent je jedan od najranjivijih na klimatske promjene. Morroco World News je prenio da šest od deset najranjivih zemalja na klimatske promjene se nalaze u Africi. Unatoč tome Afrički kontinent prima samo mali dio novaca od međunarodnog klimatskog fonda, a samo mali dio od toga je namijenjen za poljoprivredu.
17 studenog je bio i organiziran Agriculture Action Day, tijekom kojeg se raspravljalo o različitim temama, a bili su održani i razni popratni događaji vezani uz održivu poljoprivredu. Glavna tematika je bila uloga poljoprivrede u klimatskim promjenama, te kako održiva poljoprivreda može sudjelovati u smanjenju klimatskih promjena, ali i kako se može prilagoditi na klimatske promjene. Raspravljalo se o različitim metodama održive poljoprivrede. Jedan od prijedloga o kojem se raspravljalo je bilo i smanjenje oranja te da više treba cijeniti i primjenjivati lokalno znanje. Razlozi protiv oranja su: uništavanje tla erozija, pesticidi lakše ulaze u vodene ekosustave. Integralna zaštita bilja je isto bila jedna od tema događaja kao i važnost biodiverziteta na poljoprivrednim površinama te očuvanje istog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt