Kako smanjiti broj glodavaca ?

rattus rattusŠtetni glodavci (štakori i miševi) su vrlo nepoželjni u čovjekovoj blizini, jer osim što uništavaju usjeve u polju i zatvorenim proizvodnim prostorima, hrane se uskladištenim prehrambenim proizvodima, oštećuju amabalažu i robu, a dlakama, slinom, urinom i izmetom zagađuju hranu u spremištima, a također su i prijenosnici niza zaraznih bolesti (npr. kuga, “mišja groznica”, leptospiroza…). Ustanovljeno je da više od 20 zaraznih i parazitskih bolesti životinja i ljudi prenesu upravo glodavci svojim izlučinama i kontaktom s namirnicama. Uz sve ove probleme, prisustvo štakora i miševa stvara lošu higijensku sliku o gradu ili općini, uzrokujući nezadovoljstvo građana i turista.
Da biste spriječili pojavu štetnih glodavaca u svom okolišu, pridržavajte se slijedećih mjera: 1. Otpad odlažite na za to predviđenim mjestima. 2. Vrtove i dvorišta održavajte urednima i bez otpada, jer zapušteni vrtovi i dvorišta predstavljaju pogodna staništa za razvoj glodavaca. 3. Sva ulazna vrata trebaju tijesno prianjati uz štokove, kako se glodavci ne bi mogli provlačiti. 4. Ne ostavljajte hranu za kućne ljubimce i domaće životinje u vrtovima, niti na javnim površinama. 5. Ukoliko primijetite veći broj štetnih glodavaca u vašem okolišu, obavijestite komunalnog redara ili Zavod za javno zdravstvo.
Pridržavajući se navedenih mjera bitno doprinosite smanjenju broja štetnih glodavaca, te higijeni i izgledu Vašeg mjesta i naselja.
Izvor: Zavod za javno zdravstvo

Pod deratizacijom se podrazumijeva sustavno i planirano suzbijanje i smanjenje populacije štetnih glodavaca koji su uzročnici i prenosioci zaraznih bolesti. Deratizacija se može provoditi mehaničkim i kemijskim mjerama. Mehaničke mjere su uklanjanje otpada i ostalog materijala pogodnog za razvoj štetnih glodavaca, te upotreba ljepljivih traka i lovki;
Danon d.o.o. vam nudi široki spektar rodenticida i ljepljivih trapova za privatne i poslovne prostore.

Brody parafinski blokovi
Brody parafinski blokovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt