Okrugli stol “Aktualnosti i perspektive navodnjavanja poljoprivrednih površina u Republici Hrvatskoj”

Okrugli stol pod nazivom “Aktualnosti i perspektive navodnjavanja poljoprivrednih površina u Republici Hrvatskoj.” u organizaciji HGK – Županijske komore Vukovar i Hrvatske udruge za navodnjavanje održao se 25. siječnja 2024. godine u HGK – Županijskoj komori Vukovar.
Ovaj Okrugli stol okupio je stručnjake, znanstvenike, poljoprivrednike i predstavnike resornih Ministarstava koji su razgovarali o trenutnim izazovima i perspektivi navodnjavanja poljoprivrednih površina. Cilj Okruglog stola je kroz dijalog i razmjenu iskustava razmotriti aktualno stanje u poljoprivredi, utjecaj klimatskih promjena na poljoprivredne kulture, mogućnosti za navodnjavanje (dostupnost vode i infrastrukture), te potaknuti poljoprivredne proizvođače na korištenje navodnjavanja radi povećanja prinosa, smanjenja degradacije plodnoga tla i u konačnici vlastitog boljitka.

Teme okruglog stola:
1. Stanje navodnjavanja na području Istočne Hrvatske: trenutačni kapaciteti i izazovi.
2. Tehnološke inovacije u navodnjavanju: primjena modernih sustava i praksi.
3. Utjecaj klimatskih promjena na potrebu za navodnjavanjem.
4. Poticaji i podrška za poljoprivrednike u implementaciji sustava navodnjavanja.
5. Održivost navodnjavanja: ekonomske, ekološke i društvene perspektive.

Izlagači/panelisti na okruglom stolu su bili predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja – Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora, gospodin Tugomir Majdak državni Tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, predstavnici Hrvatskih voda pravne osobe za upravljanje vodama, Vukovarsko-srijemske županije, znanstvenici s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek i Poljoprivrednog instituta Osijek, eminentni stručnjaci praktičari iz područja navodnjavanja, te članice HGK koje navodnjavaju svoje poljoprivredne površine.
Predstavnici Danon d.o.o su također bili prisutni ovom događaju, te su predstavili svoju ponudu opreme za navodnjavanje.

Štand Danon d.o.o. sa ponudom opreme za navodnjavanje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt