Herbicidno sredstvo namijenjeno suzbijanju jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova u kukuruzu za zrno i silažu.

Aktivna tvar: mezotrion, 150 g/kg
nikosulfuron, 100 g/kg
dikamba, 312,5 g/kg
Formulacija: vododispergirajuće granule – WG
Način djelovanja: Sistemično

Djelovanje i primjena:
NIKITA je herbicidno sredstvo namijenjeno suzbijanju jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova u kukuruzu za zrno i silažu:
– primjenjuje se u količini 0,4 kg/ha (40 g/1000 m2) nakon nicanja kukuruza (post-em) kada kukuruz
razvije dva do devet listova (BBCH 12-19). Za poboljšanje učinka sredstvu je potrebno dodati
okvašivač na osnovi biljnog ulja u dozvoljenim količinama. Za postizanje optimalne učinkovitosti
preporuča se primjena na korove u mlađim razvojnim stadijima. Uskolisni korovi najosjetljiviji
su u stadijima 1-3 razvijena lista. U slučaju neravnomjernog nicanja korova sredstvo je
moguće primijeniti u razdvojenoj primjeni (split-aplikacija) unutar dozvoljenih stadija razvoja
kulture pazeći da se ne prijeđe maksimalna dozvoljena količina sredstva od 0,4 kg/ha.

Nikosulfuron
je sulfonilureja učinkovita u suzbijanju jednogodišnjih i višegodišnjih uskolisnih (sirak iz rizoma, pirika i neki drugi) i nekih širokolisnih korova. Usvaja se preko lista. Kukuruz u vrijeme tretiranja treba imati od 2 do 6 listova.
Dikamba je djelatna tvar koja izaziva poremetnju ravnoteže hormona odgovornih za izduživanje i dijeljene stanice, sintezu bjelanjčevina i disanje. Translokacijski pripravak za suzbijanje jednogodišnjih i nekih višegodišnjih širokolisnih korova u žitaricama, kukuruzu (od 3 – 5 listova) i na strništima. Širokog spektra. Posebno učinkovit na slak. Preko lista se premješta u sve dijelove biljke. Većinom prisutan u složenim pripravcima. Na korovima se javljaju deformacije dijelova ili cijele biljke (uvijanja) i nakon desetak dana dolazi do odumiranja.
Mezotrion je djelatna tvar identična molekuli leptospermona, tvari izoliranoj iz ukrasne biljke Callistemon citrinus. U biljci vrlo brzo kola u oba smjera. Nakon primjene na listovima se može pojaviti bličing, prolaznog karaktera i bez utjecaja na dalji razvoj i prirod kukuruza. Učinkovit u suzbijanju širokolisnih i malog broja uskolisnih korova. Za suzbijanje jednogodišnjih uskolisnih korova treba koristiti neki od pre-em. graminicida. Kod primjene u postu obavezno dodati okvašivač. Nakon 3 lista kukuruza može se kombinirati s nikosulfuronom ili rimsulfuronom. Za 14 dana dolazi do ugibanja tretiranih biljaka, a rast i razvoj korova nastupa odmah nakon prskanja. Omjer usvajanje listom i korijenom je 80:20 %.

Utrošak vode:
150-400 l/ha.

Način primjene:
prskanje traktorskim prskalicama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt