EU zabranila neonikotinoide

europska komisija27. travnja 2018. godine članice EU su na Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i stočnu hranu kvalificiranom većinom podržale prijedlog EK o zabrani upotrebe tri najčešća neonikotinoida (imidakloprid, tiametoksam, klotianidin)  za sve poljoprivredne usjeve na otvorenom, kako bi se zaštitile pčele i ostali oprašivači. Sličnog sastava kao i nikotin, neonikotiniod na pčele djeluje poput droge, pa čak postaju i “ovisne” te traže polja tretirana baš tim pesticidima.

Neonikitonidi su aktivne tvari koje se upotrebljavaju u proizvodima za zaštitu bilja kako bi se kontrolirali štetni insekti, tj. insekticidi koji su po kemijskom sastavu slični nikotinu. Prvi neonikotinoidi su bili dopušteni u Europi 2005 godine.

To su sistemični insekticidi koji za razliku od kontaktnih insekticida koji ostaju samo na površini tretirane biljke, se transportiraju kroz cijelu biljku (lišće, cvijeće, korijenje i stabljike, kao i pelud i nektar). Puno su otrovniji za kukce, nego za sisavce, ptice i ostale više organizme.

Udaraju na centralni živčani sustav insekata, te vode to postupne paralize i smrti. Također se upotrebljavaju i u veterinarskoj praksi protiv buha i ostalih napasnika,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt