Cro-Agro –poljoprivredni sajam

Stručni seminar AgriFood-Techinovativne tehnologije za poljoprivredu i prehrambenu industriju: prilike i izazovi.

Od do 4. do 6. 12. održavao se  CroAgro 2022 sajam na Zagrebačkom velesajmu – međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije sa 292 izlagača iz 21 države na 16.000 m2 izložbenog prostora. 

U 6 zatvorenih grijanih paviljona predstavila suvremena poljoprivredna mehanizacija u fazi godine kada poljoprivreda miruje. Osim toga, impresivna satnica od 200 sati programa donijela je niz sadržaja o proizvodnji hrane u najširem smislu. Uz to, Agronomski fakultet u Zagrebu kao i Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek su pripremili niz stručnih predavanja i okruglih stolova od Zelenog plana do održive poljoprivrede, a bio je održani i 14. kongres nutricionista.

U okviru sajma bio je organiziran i stručni seminar AgriFood-Techinovativne tehnologije za poljoprivredu i prehrambenu industriju: prilike i izazovi.

Cilj ove inicijative je bio:  hrvatskim tvrtkama, institucijama i stručnjacima   predstaviti:  inovativne talijanske tehnologije, proizvode i trendove u sektoru;a talijanskim tvrtkama i udruženjima sadašnje stanje, razvojne planove, prioritetne projekte, modele financiranja projekata tehnološkog razvoja u Hrvatskoj, mogućnosti suradnje u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru.

Seminar je otvorila Sandra Di Carlo, direktorica ureda u Zagrebu Talijanskog instituta za vanjsku trgovinu, Ilario Schettino, prvi tajnik Gospodarsko-trgovinskog ureda Veleposlanstva Italije u Zagrebu  te Martina Ciglević, pomoćnica savjetnika za ekonomiju Predsjednika Republike Hrvatske.

Nakon toga je slijedio uvodni dio: Hrvatska: trenutno stanje, razvojni planovi, modeli financiranja i mogućnosti suradnje gdje je Željka Gudelj Velaga iz Ministarstva poljoprivrede izlagala o:  Trenutno stanje, razvojni programi, najznačajniji planirani projekti i poslovne prilike u poljoprivredno-prehrambenom sektoru (TBC)

Nakon uvodnog dijela slijedio je tematski dio: Smart Farming i Precizna poljoprivreda, Inovativne tehnologije i strojevi za prehrambenu industriju

Prezentacija know-how-a, svjedočanstva te najboljih praksi;

1. CREA (Savjet za poljoprivredna istraživanja i analizu agronomske aktivnosti)

2. HRVATSKA POLJOPRIVREDNA KOMORA – Kratki prikaz trenutnog stanja

te poslovnih prilika i ključnih problema u poljoprivredno-prehrambenom

sektoru

3. FEDERUNACOMA (Udruženje proizvođača poljoprivrednih strojeva i

opreme), Ing. Alessio Bolognesi: Smart farming i precizna poljoprivreda u

Italiji

4. HRVATSKA UDRUGA MLADIH POLJOPRIVREDNIKA: Smart Farming u

Hrvatskoj, Jan Marinac, predsjednik

5. OSSERVATORIO SMART AGRIFOOD POLITECNICO MILANO

6. HRVATSKA ZAJEDNICA INOVATORA: Trendovi i inovativne tehnologije u

prehrambenoj industriji, Miljenko Šimpraga, predsjednik

Seminar je završio sa predstavljanjem 10 talijanskih tvrtki i udruženja iz sektora (proizvođači poljoprivrednih strojeva i opreme, strojeva i opreme za prehrambenu industriju)  te pitanjima i odgovorima.

Neke od firmi koje su se predtavile su: Alcos koja proizvodi strojeve za pakiranje, CarraroSpay- proizvođač poljoprivrednih prskalica, IMeg- proizvođač prikolica za poljoprivredu, Nabu- software za pametnu poljoprivredu i pametno vodno gospodarstvo, cilj Nabu je ponuditi poljoprivrednicima holistički pristup IoT-u i analizi podataka za upravljanje vodom u poljoprivredi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt