Zašto žohari ulaze u kuće i stanove, te kako ih se riješiti ?

Na mjestu nepoželjnih kućnih štetočina žohari zauzimaju vrlo visoko mjesto. Mogu biti prenosioci bolesti te kontaminirati hranu. Jako su adaptabilni na sve uvjete pa ih se teško i riješiti; ne smetaju im temperature ispod 0 ºC, mogu izdržati tjedne bez vode, tri mjeseca bez hrane te čak tjedan dana bez vlastite glave! Noćne su životinje te tada i izlaze iz svojih skrovišta. Ako noću upalite svjetlo, vidjeti ćete ih kako mahnito bježe.
Bez obzira na čistoću stana ili kuće, ako živite u području koje je infestirano žoharima velika je vjerojatnost da će vam se useliti. U Hrvatskoj su najčešće 2 vrste žohara: njemački žohar (Blatella germanica) i orijentalni žohar (Blatta orientalis). U zimskim mjesecima toplina kuće i laka dostupnost hrane će učiniti vaš dom još privlačnijim žoharima, te bi se trebala posvetiti posebna pažnja uklanjaju vektora (vode, hrane i smještaja) koji privlače žohare, ali ako se uspiju useliti i njihovom eliminacijom.

Zašto je žoharima tako lako se useliti, te adaptirati na sve prilike ?
Žohari ulaze najčešće u kuće i stanove preko kanalizacijskih i toplinskih cijevi, te pri selidbi i preko vanjskih kontakata. Žohari se vole useljavati u kuće ili stanove jer tamo nalaze vlažna i topla mjesta, naročito u zimskim mjesecima, a i sigurni su i od većine grabežljivaca. Naravno tu je i hrana, jer bez obzira na čistoću stana, uvijek će se naći po koja mrvica na podu. Najčešće žive i liježu jajašca u mračnom, vlažnom i toplom mjestu u stanu ili u kući; kao u zidovima, ispod lavaboa, ispod kuhinjskih elemenata, te čak i iza okvira od slika.
Da bi se sprječilo useljenje žohara u prostorije, treba provjeriti da nema rupa u zidovima , te također da stvari koje unosimo u kuću nemaju žohare (naročito kartonske kutije). Kuhinja treba biti uvijek čista, a otvorena hrana treba biti držana u zatvorenim plastičnim kutijama te je također važno da je pod ispod kuhinjskih aparata i namještaja čist.
Jednom kad se žohari usele u kuću ili stan teško ih se riješiti; prvo što treba napraviti je generalno čišćenje te se treba riješiti starih papira i kartonskih kutija. Također je važno počisititi svu masnoću i ostatke hrane iz pećnice i mikrovalne, te provjeriti da li nema negdje skrivenih ostataka hrane (čak i u perilici za suđe). Kada ste sve počistili potrebno je staviti EC gel protiv žohara – insekticidni gel za direktnu primjenu namijenjen suzbijanju nimfa i imaga svih vrsta uobičajenih kućnih žohara (Blattella germanica, Blatta orientalis, Supella longipalpa, Periplaneta americana). Ukusan je žoharima i mami ih, što osigurava maksimalnu učinkovitost pripravka u kontroli populacije žohara. U normalnim uvjetima EC gel protiv žohara djeluje i do 3 mjeseca nakon aplikacije. Proizvod je prikladan za uporabu na vanjskim i u unutarnjim prostorima, u kućama, skladištima, na javnim površinama, u školama, bolnicama, restoranima, hotelima, kinima, kampovima, javnim i ostalim prijevoznim sredstvima, industrijskim postrojenjima (uključujući prehrambenu industriju), laboratorijima i sl.

Način djelovanja:
EC gel protiv žohara  ukusan je žoharima i mami ih, što osigurava maksimalnu učinkovitost pripravka u kontroli populacije žohara. Žohari ugibaju nekoliko sati nakon konzumiranja gela, a kako se žohari hrane i uginulim jedinkama svoje vrste i njihovim izmetom, stvara se lančani efekt, koji pospješuje učinkovitost gela i brzo dovodi do uništenja cijele populacije.

Upute za uporabu:
EC gel protiv žohara – JEDNOSTAVNA I SIGURNA PRIMJENA: Prije uporabe pregledati prostorije koje se tretiraju i utvrditi jačinu napada i potrebnu dozu proizvoda. Prije nanošenja proizvoda provedite pregled kako biste provjerili stupanj infestacije i utvrdili pogođena područja. Gel se nalazi u preciznom aplikatoru (štrcaljki) koji omogućava jednostavnu i sigurnu uporabu, preciznu dozaciju gela u kapljicama, na za to predviđena mjesta. Prije primjene potrebno je ukloniti sve prirodne izvore hrane za žohare (ostatke hrane, otpad) kako bi se potaknuo unos hrane i ubrzao proces suzbijanja.

NAČINI NANOŠENJA
Otvoreno nanošenje mamca u obliku gela u kapljicama iz štrcaljke:
1. Ukloniti poklopac pritišćući ga pod kutom od 90º. 2. Staviti kapljice od 0,03 g (otprilike 3 mm u promjeru) na mjesta s najviše žohara; 3. Vratiti poklopac na štrcaljku kako bi se EC GEL mogao ponovo koristiti (jednom otvorena štrcaljka trebala bi se potrošiti unutar 6 mjeseci).

9 Responses

 1. Ec gel za žohare naručujem po 49 kuna jedno pakiranje na adresu
  Zdravko Brestak
  Trema Osuđevo 81
  48214 Sv. Ivan Žabno

 2. Žohari mi se pojavljuju samo u kupaonici. Ili izlaze iz odvoda u kadi ili iz sifona. Ne mogu otkriti. Gdje bih trebala postaviti gel?

  1. Poštovana,

   Stavite gel po mjestima gdje se kreću mravi, uz rubove, oni će na nogama donijeti gel u svoju koloniju, i tako će te se riješiti cijele kolonije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt