Zašto žohari ulaze u kuće i stanove, te kako ih se riješiti ?

ŽoharNa mjestu nepoželjnih kućnih štetočina žohari zauzimaju vrlo visoko mjesto. Mogu biti prenosioci bolesti te kontaminirati hranu. Jako su adaptabilni na sve uvjete pa ih se teško i riješiti; ne smetaju im temperature ispod 0 ºC, mogu izdržati tjedne bez vode, tri mjeseca bez hrane te čak tjedan dana bez vlastite glave! Noćne su životinje te tada i izlaze iz svojih skrovišta. Ako noću upalite svjetlo, vidjeti ćete ih kako mahnito bježe.
Bez obzira na čistoću stana ili kuće, ako živite u području koje je infestirano žoharima velika je vjerojatnost da će vam se useliti. U Hrvatskoj su najčešće 2 vrste žohara: njemački žohar (Blatella germanica) i orijentalni žohar (Blatta orientalis). U zimskim mjesecima toplina kuće i laka dostupnost hrane će učiniti vaš dom još privlačnijim žoharima, te bi se trebala posvetiti posebna pažnja uklanjaju vektora (vode, hrane i smještaja) koji privlače žohare, ali ako se uspiju useliti i njihovom eliminacijom.

Zašto je žoharima tako lako se useliti, te adaptirati na sve prilike ?
Žohari ulaze najčešće u kuće i stanove preko kanalizacijskih i toplinskih cijevi, te pri selidbi i preko vanjskih kontakata. Žohari se vole useljavati u kuće ili stanove jer tamo nalaze vlažna i topla mjesta, naročito u zimskim mjesecima, a i sigurni su i od većine grabežljivaca. Naravno tu je i hrana, jer bez obzira na čistoću stana, uvijek će se naći po koja mrvica na podu. Najčešće žive i liježu jajašca u mračnom, vlažnom i toplom mjestu u stanu ili u kući; kao u zidovima, ispod lavaboa, ispod kuhinjskih elemenata, te čak i iza okvira od slika.
Da bi se sprječilo useljenje žohara u prostorije, treba provjeriti da nema rupa u zidovima , te također da stvari koje unosimo u kuću nemaju žohare (naročito kartonske kutije). Kuhinja treba biti uvijek čista, a otvorena hrana treba biti držana u zatvorenim plastičnim kutijama te je također važno da je pod ispod kuhinjskih aparata i namještaja čist.
Jednom kad se žohari usele u kuću ili stan teško ih se riješiti; prvo što treba napraviti je generalno čišćenje te se treba riješiti starih papira i kartonskih kutija. Također je važno počisititi svu masnoću i ostatke hrane iz pećnice i mikrovalne, te provjeriti da li nema negdje skrivenih ostataka hrane (čak i u perilici za suđe). Kada ste sve počistili potrebno je staviti EC gel protiv žohara – insekticidni gel za direktnu primjenu namijenjen suzbijanju nimfa i imaga svih vrsta uobičajenih kućnih žohara (Blattella germanica, Blatta orientalis, Supella longipalpa, Periplaneta americana). Ukusan je žoharima i mami ih, što osigurava maksimalnu učinkovitost pripravka u kontroli populacije žohara. U normalnim uvjetima EC gel protiv žohara djeluje i do 3 mjeseca nakon aplikacije. Proizvod je prikladan za uporabu na vanjskim i u unutarnjim prostorima, u kućama, skladištima, na javnim površinama, u školama, bolnicama, restoranima, hotelima, kinima, kampovima, javnim i ostalim prijevoznim sredstvima, industrijskim postrojenjima (uključujući prehrambenu industriju), laboratorijima i sl.

Način djelovanja:
EC gel protiv žohara  ukusan je žoharima i mami ih, što osigurava maksimalnu učinkovitost pripravka u kontroli populacije žohara. Žohari ugibaju nekoliko sati nakon konzumiranja gela, a kako se žohari hrane i uginulim jedinkama svoje vrste i njihovim izmetom, stvara se lančani efekt, koji pospješuje učinkovitost gela i brzo dovodi do uništenja cijele populacije.

Upute za uporabu:
EC gel protiv žohara – JEDNOSTAVNA I SIGURNA PRIMJENA: Prije uporabe pregledati prostorije koje se tretiraju i utvrditi jačinu napada i potrebnu dozu proizvoda. Prije nanošenja proizvoda provedite pregled kako biste provjerili stupanj infestacije i utvrdili pogođena područja. Gel se nalazi u preciznom aplikatoru (štrcaljki) koji omogućava jednostavnu i sigurnu uporabu, preciznu dozaciju gela u kapljicama, na za to predviđena mjesta. Prije primjene potrebno je ukloniti sve prirodne izvore hrane za žohare (ostatke hrane, otpad) kako bi se potaknuo unos hrane i ubrzao proces suzbijanja.

NAČINI NANOŠENJA
Otvoreno nanošenje mamca u obliku gela u kapljicama iz štrcaljke:
1. Ukloniti poklopac pritišćući ga pod kutom od 90º. 2. Staviti kapljice od 0,03 g (otprilike 3 mm u promjeru) na mjesta s najviše žohara; 3. Vratiti poklopac na štrcaljku kako bi se EC GEL mogao ponovo koristiti (jednom otvorena štrcaljka trebala bi se potrošiti unutar 6 mjeseci).

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Krešimir
3 years ago

Jel foval gel protiv zohara otrovan za ljude i kucne ljubimce?
Koja je cijena proizvoda?

Zdravko
10 months ago

Ec gel za žohare naručujem po 49 kuna jedno pakiranje na adresu
Zdravko Brestak
Trema Osuđevo 81
48214 Sv. Ivan Žabno

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Kontakt