Radionica „Utjecaj klimatskih promjena na hrvatsku poljoprivredu“

Krajem rujna na Agronomskom fakultetu je održana radionica „Utjecaj klimatskih promjena na hrvatsku poljoprivredu“ čiji su glavni ciljevi bili: povećati svijest o posljedicama klimatskih promjena; posebice o klimatskim rizicima za poljoprivredu te dizajn prikladnih alata za upravljanje rizikom u poljoprivredi. Radionicu je organiziralo Hrvatsko agroekonomsko društvo (HAED) u suradnji sa Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Croatia osiguranjem i Genillard&Co.

Ova radionica je samo jedna od aktivnosti partnerstva između Hrvatskog agroekonomskog društva, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Croatia osiguranja i Genillard&Co (München, Njemačka) koje je pokrenuto kako bi se dotaklo ozbiljnih učinaka klimatskih promjena na poljoprivredu i opskrbne lance hrane  u Hrvatskoj te prihvatilo izazov pronalaska rješenja.

Nakon uvodnih izlaganja, prvo predavanje je imao izv.prof.dr.sc. Mario Njavro sa Agronomskog fakulteta koji je istaknuo kako se rizici u poljoprivredi povećavaju, posebice kad je riječ o klimatskim rizicima te tržišnim rizicima. Također je istaknuo da je nepovoljna ponuda instrumenata za upravljanje rizikom, te je zaključeno kako upravljanje rizicima mora biti u fokusu i poljoprivrednika, i donositelja političkih odluka, ali i svih dionika agrobiznis sektora.

U radionicu su se također uključili on line putem i kolege Stefan Niemeyer i Andrej Ceglar s tematikom vezanom uz položaj Hrvatske u EU u pogledu uvjeta uzgoja usjeva i klimatskih trendova. Tijekom predavanja su prikazali kako Zajednički istraživački centar (JRC) na razini Eu objavljuje bilten  u kojem se prate meteorološki pokazatelji, te se prate i procjenjuju prinosi najvažnijih usjeva i prikazuju simulacije rasta usjeva na razini EU.

Poljoprivreda je danas, više nego ikada prije, izložena značajnim promjenama zbog klimatskih promjena. Klimatske promjene obilježava povećana učestalost i snaga ekstremnih vremenskih pojava poput suše i mraza. To naravno vrijedi i za Hrvatsku, a pretpostavka je kako će klimatske promjene negativno utjecati na hrvatski bruto društveni proizvod po stanovniku.

Kako bi se poljoprivrednici suočili sa rizicima moguća je primjena osiguranja kao jedne od strategija te je Krešimir Frančić, predstavnik Croatia Osiguranja upoznao nazočne sa informacijom kako CO nudi osiguranje usjeva i nasada. Predstavio je sheme javno-privatnog osiguranja te se dotaknuo problematike suše i mraza u Hrvatskoj kao posljedica klimatskih promjena. 

Predstavnik Genillard&Co je predstavio portal svoje tvrtke Agriculture risk metrics (ARM) koji nudi rješenje  u vidu praćenja i upravljanja rizicima u poljoprivredi. Portal je jednostavan za korištenje s najnovijim podacima za područje cijele Hrvatske. Na portalu je moguće naći podatke o ekonomskim štetama u poljoprivredi, proizvedenim količinama te osnovna obilježja o gospodarstvima. Uz osiguranje i strategije za poljoprivrednike, kao i za stručnu i znanstvenu zajednicu važno je posjedovanje pravovremenih informacija.

Ključni zaključak je da zbog posljedica klimatskih promjena dolazi do promjena u fenologiji biljke, smanjenje proizvodnje kao i povećanje utroška vode za uzgoj biljaka te je potrebna prilagodba poljoprivrede na klimatske promjene.

Izvor:
Gospodarski list 20/20 (str. 4)
Haed.hr -Izvještaj sa radionice

Image by Tumisu from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt