Primjena voćarskog voska

Uloga voćarskog voska, kao sredstva koje štiti rane i oštećenja na voćkama od ulaska patogenih organizama i negativnog utjecaja ekstremnih temperatura i vlage(atmosferilija), u suvremenom je voćarstvu nezamjenjiva. Primjena voćarskog voska posebice je važna u zimskim mjesecima; zimi vegetacija u voćnjacima miruje, ali su voćke izložene oštećenjima koja izazivaju glodavci i divljač, čiji je izbor hrane u zimskim mjesecima ograničen pa voćke često postaju njihova omiljena poslastica.
Nepovoljni vremenski uvjeti; snijeg, vjetar i niske temperature, jednako tako mogu uzrokovati veća ili manja oštećenja na granama i deblu voćaka. Oštećenja na granama i stablu voćaka izuzetno su opasna, naročito na mladim nasadima, kao mjesta infekcije raznim patogenim organizmima koji mogu oslabiti i u konačnici uništiti voćku.
Zbog toga je nužno sva nastala oštećenja sanirati na način da se rana obreže oštrim (i dezinficiranim) alatom, te zaštiti premazom voćarskog voska.
Tijekom zimskih mjeseci uobičajeno je obaviti i zimsku rezidbu u voćnjacima. Svrha je rezidbe da regulira vegetativni i generativni rast voćke, čime značajno utječe na količinu i kvalitetu budućeg uroda. Zimska rezidba provodi se u vrijeme mirovanja vegetacije, pri temperaturama većim od 0oC, s ciljem da se iz krošnje odstrani višak nerodnog drva koje smanjuje prodor svjetlosti u unutrašnjost krošnje i nepotrebno opterećuje voćku, te istovremeno ukloni bolesno, oštećeno i suho drvo. Rane nastale rezidbom, a posebice veće rane nastale odstranjivanjem debljih grana, potencijalno predstavljaju put ulaska raznim patogenim organizmima u voćku, te ih je također potrebno zaštititi premazivanjem voćarskim voskom.
Primjena voćarskog voska nije ograničena samo na zimske mjesece; sve rane i oštećenja nastala na voćkama uvijek je potrebno zaštiti premazom voćarskog voska ( ljetna rezidba, cijepljenje, razna mehanička oštećenja,…).
ARBOKOL je voćarski vosak za premazivanje rana nastalih pri cijepljenju, i svih drugih oštećenja na drveću i grmlju (rane uslijed rezidbe, oštećenja nastala djelovanjem atmosferilija i sl.). Primjena ARBOKOLA je laka i praktična, a zahvaljujući svojim svojstvima lako se i brzo nanosi kistom, pogodan je za sve vrste rana, u potpunosti štiti ranu od ulaska patogenih organizama, ubrzava zacjeljivanje rana ne ometajući pritom daljnji rast tkiva biljke.
ARBOKOL zahvaljujući svojim svojstvima brzo nakon nanošenja stvara nepropusni zaštitini izrazito elastični film koji vremenom i pod utjecajem rasta biljke ne puca i time trajno štiti oštečeno mjesto.

Kako djeluje ARBOKOL?
Nakon nanošenja na ranu Arbokol® stvara plastični film koji izolira oštećenja od utjecaja vanjske sredine i onemogućava ulaz patogenim organizmima. Vrijeme potrebno da se naneseni sloj Arbokol-a osuši i stvori nepropusni elastični film na oštećenom dijelu je 1 sat. Kada se osuši film je elastičan i lako se prilagođava razvoju i kretanju biljaka, ne puca i zadržava svoje karakteristike
nepromijenjene tijekom vremena, a tretirani dijelovi su potpuno zaštićeni od prodora patogenih gljivica.
Kako primijeniti ARBOKOL?
ARBOKOL pomoću kista nanijeti u tankom, homogenom sloju na oštećene dijelova (ako je potrebno, rane prije nanošenja smole dobro očistiti pomoću čistog i oštrog noža).
Ne primjenjivati za kišnog vremena. Ukoliko dođe do ispiranja nanešenog sredstva (mora proći 1 sat od nanošenja da se vosak osuši i stvori zaštitni sloj), postupak je potrebno ponoviti.

2 Responses

 1. Poštovani,

  Može li informacija zanimam me Arbokol voćarski vosak sa bakrom koji imate u ponudi, pakovanje od 500.g jedno pakiranje. Koliko Vam dođe cijena i eventualna dostava u Solin-Split.
  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

  LP
  Vito

  1. Poštovani,

   Cijena Arbokola 500 g je 35 kn, 1 kg je 56 kn,
   a arbokol s bakrom 250 g 29 kn ( tuba sa četkicom)
   Cijena dostave je 25 kn

   LP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt