Hidroponska proizvodnja podrazumijeva najsuvremeniji uzgoj biljaka bez tla, koristeći samo vodu, hranjivu otopinu i medij za držanje biljaka na mjestu. Proizvodnja se odvija u zaštićenom prostoru (staklenici i plastenici sa grijanjem) na kemijski nereaktivnim i inertnim supstratima, kao što su:
-mineralna vuna
-perlit
-vermikulit
-granitni šljunak
-pijesak

Trenutno se smatra da je najbolje koristiti mineralnu vunu i perlit
kao podloge za ovakav vid proizvodnje.

Prednosti hidroponije:
– Bolja raspodjela prostora – Biljke u hidroponiji zahtijevaju 20 % manje prostora nego biljke koje se uzgajaju u tlu, a glavni razlog je taj šta se korijen hidroponskih biljaka ne mora širiti unutar tla radi hranjivih tvari i vode jer ih  biljke dobivaju izravno iz otopine.
– Hidroponi štede vodu jer biljke mogu rasti sa čak 10 x manje vode nego one koje raste u tlu, a također se voda i reciklira.
– Kontrola klime – okoliš hidropona osigurava poptunu kontrolu nad klimom. Može se prilagoditi temperatura, intenzitet i trajanje svjetla, pa čak i sastav zraka.
– Biljke rastu brže i veće zbog idealnih uvjeta, a i zbog toga što dobivaju savršenu količinu hranjivih tvari.
– Više kontrole nad pH – otopina se može lakše prilagoditi i precizno izmjeriti kako bi se osiguralo održavanje optimalnog pH.

Hidroponska proizvodnja je isplativa ukoliko je prinos veći za 10% od prinosa dobivenih geoponijom (uzgoj na zemljištu) i ukoliko je ocjed manji od 30%.

Uzgoj salate u hidroponiju; Image by iamareri from Pixabay


Ishrana biljaka provodi se sustavom kap po kap

Veoma je važno napomenuti da se za ishranu biljaka koriste vodotopiva gnojiva koja se provode sistemom za navodnjavanje kap po kap. Također, potrebno je voditi računa o optimalnim temperaturama za svaku biljku posebno, kao i kontrolirati relativnu vlažnost zraka koja ne smije biti previsoka da ne bi došlo do pojave bolesti. Zbog toga je bitno obavljati redovna provjetravanja (preporučuje se postavljanje krovnih prozora) na objektima gdje se uzgajaju biljke.

Ostale prednosti hidroponije su slijedeće:
– zdrava i nezagađena životna sredina
– potpuno sterilne podloge
– veći prinosi
– razvijeniji korijen, kao i nadzemni dio biljke
– kvalitetniji jestivi dijelovi
– smanjena pojava bolesti i štetočina

Najznačajnije vrste povrća koje se uzgajaju na ovaj način su:
paradajz, paprika, salata i krastavac.

Akvaponija

Akvaponija se odnosi se na bilo koji sustav koji kombinira konvencionalnu akvakulturu (uzgoj vodenih životinja poput puževa, riba, rakova ili kozica u spremnicima) s hidroponijom (uzgoj biljaka u vodi) u simbiotskom okruženju. U normalnoj akvakulturi, izlučevine životinja koje se uzgajaju mogu se akumulirati u vodi, povećavajući toksičnost. U akvaponskom sustavu voda iz akvakulturnog sustava dovodi se u hidroponski sustav gdje se nusprodukti razgrađuju nitrirajućim bakterijama, prvo u nitrite, a potom u nitrate, koje biljke koriste kao hranjive tvari. Zatim se voda vraća natrag u sustav akvakulture. Kako postojeće hidroponske i akvakulturne tehnike uzgoja čine osnovu za sve akvaponske sustave, veličina, složenost i vrsta hrane koja se uzgaja u akvaponskom sustavu mogu varirati koliko i bilo koji sustav koji se nalazi u bilo kojoj posebnoj poljoprivrednoj disciplini.

Sustav akvaponike; Izvor fotografije: http://www.bakhaberkissan.com/aquaponics/

Izvor:
Gospodarski list  br.13/14-2019
Agroklub: Hidroponija- najsuvremeniji način uzgoja biljaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt