Nova invazivna vrsta žohara u Hrvatskoj

roaches-2295_640Žohari (Blattodea) su kukci iz reda žoharaša. Žohari spadaju u najuspješnija i najstarija bića na Zemlji.Većina vrsta živi u tropskim i sub-tropskim predjelima, a budući da su jako prilagodljivi možemo ih naći širom svijeta. Od 3500 vrsta, 15 ih nalazimo u srednjoj Evropi, a najvećim štetočinama smatraju dve vrste žohara; smeđi žohar (Blatella germanica) i orijentalni žohar (Blatta orientalis) koji također dolaze i u Hrvatskoj, te vrste su ujedno i najčešće. Te vrste žohara prvenstveno žive u toplom i vlažnom staništu te ih najviše nalazimo u kanalizaciji, na gnojištima, smetlištima i kompostištima.

U zadnjih 5 godina u Hrvatskoj se raširila i nova, invazivna, vrsta žohara; azijski žohar (Blatella asahinai). Ta vrsta žohara je identična smeđem njemačkom žoharu, samo je svjetlije boje te za razliku od drugih žohara, koristi svoja krila za let i dobar je letač. Azijske žohare privlači svjetlo te se okupljaju oko svijetla, a najlakše ih možemo razlikovati po tome što žive prvenstveno na otvorenom,; na travnjaku, polju, žitaricama, ispod lišća, gnojištima,…azijski žohar je svejed te nije izbirljiv pri izboru hrane, jede od hrane za domaće ljubimce, sjeme, cvijeće te čak i izmet. U zimi preživljavaju zakopavajući se dublje ispod naslaga lišća i tla, a u proljeće se pojavljuju u većim brojkama te stvaraju veće populacije.
Odrasle ženke žive otprilike 104 dana dok odrasli mužjaci žive oko 49 dana. Odrasle ženke proizvedu svoju prvu ooteku već 13 dana nakon što su izašle iz jajašca, te mogu proizvesti sljedeću već za 20 dana. Odrasle jedinke dominiraju od Veljače do Svibnja te ponovo Kolovoz do Listopada , a nimfe dominiraju samo u periodu od Svibnja do Rujna. Ako se ne prati i kontrolira, populacija azijskog žohara po m2 može biti od 30 000 pa čak do 240 000 jedinki po ha.
Da bi se uspješno rješili žohara, a naročito njemačkog i crnog koji ulaze i zadržavaju se u kućama i stanovima upotrebljavajte EC Gel protiv žohara; biocid-insekticid namijenjen suzbijanju odraslih jedinki žohara: smeđeg žohara (Blattella germanica), crnog žohara (Blatta orientalis) te američkog žohara.(Periplaneta americana).

2-ecogel_cucas_jeringuillaEC GEL protiv žohara je najučinkovitiji način rješavanja problema sa žoharima, jer uz insekticidnu tvar sadrži i snažan svježi mamac u obliku žoharima ukusnog gela. Jedna kap gela može eliminirati i do 50 žohara !
Sadrži Bitrex, gorku tvar koja ga čini izrazito neukusnim ljudima i kućnim ljubimcima.  Precizno doziranje pomoću štrcaljke !

Izvor: Gospodarski list 17/2018
Sanitarac.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt