Nimrod® 25 EC

Preventivni i kurativni fungicid za suzbijanje pepelnica na jabukama, krastavcima, lubenicama i dinjama.

Nimrod 25 EC je inhibitor biosinteze adenozina, iskazuje jaki antisporulantni učinak.
Djelovanje i primjena:
Nimrod 25 EC je preventivni i kurativni fungicid za suzbijanje:
 – pepelnice (Podosphaera leucotricha) na jabukama na sortama osjetljivim na pepelnicu (Golden delicious i dr.) u koncentraciji 0,04-0,05 % u razmacima 7-14 dana. Zbog moguće fitotoksičnosti ne preporuča se za sorte Jonathan, Cox orange, Morgenduft i Imperatore.
 – pepelnice (Erysiphe cichoracearum) na krastavcima, lubenicama i dinjama u koncentraciji 0,04-0,05% (4-5 ml u 10 l vode ili 40-50 ml u 100 l vode) u razmacima 7-14 dana:
 – Za prskanje se koristi leđna ili traktorska tlačna prskalica tlak 1-3 bara, protok 0,3-0,5 lit/min.
 – U jabuci optimalni moment primjene je prije cvatnje.
 – Može prouzrokovati fi totoksične efekte, ako se primjenjuje u fazi cvatnje i 30 dana nakon cvatnje na nekim sortama (Zlatni Delišes).
 – Više doze depresivno djeluju i na populaciju crvenog pauka.
 – U lubenicama na osjetljivim sortama najbolji rezultati se postižu blok tretmanima (3 puta u razmacima od 7 dana). Doze primjene u blok tretmanima su 0,3-0,5 l/ha. Ne primjenjivati ga nakon početka cvatnje.

AKTIVNA TVAR

FORMULACIJA

bupirimat, 250 g/l

● hidroksi pirimidini, FRAC grupa: A2

Tekući koncentrat za emulziju – EC

PREDNOSTI:

NAPOMENE VEZANE UZ PRIMJENU:

 • U integralnoj voćarskoj proizvodnji je na zelenoj listi.
 • Dobro djeluje i na niskim temperaturama
 • U primjeni Nimrod 25 EC nije opasan za: pčele, gujavice i predatore: Ptereostichus cupreus, Chrysoperla carnea, Aphidius rhopalosiphi.
 • Djelomično oštećuje populaciju Typhlodromus pyri. Oštećuje populaciju Encharsia formosa.
 • Ne oštećuje C-N-mikrobiološku aktivnost tla.
 • Ne preporuča se miješanje s ditiokarbamatnim fungicidima (mankozeb, propineb, metiram), bakrenim fungicidima, fosetilom, propamokarbom, svim lužnatim preparatima i dodinom.
 • Ne smiju se dodavati okvašivači
 • Ne tretirati na otvoren cvijet. Ne koristiti preparat kod biljaka oslabljenih od suše.
 • Može se koristiti najviše 4 puta tijekom vegetacije jabuka i 6 puta na krastavcima.
 • Primjena iz aviona nije dozvoljena.

24 sata

KULTURA KARENCA
Jabuke
21 dan
Krastavci, lubenice, dinje
7 dana

Proširenje primjene na male kulture:

 • pepelnica (Erysiphe cichoracearum)
  Količina primjene: 0,04-0,05 % uz maksimalan utrošak vode do 1000 L/ha. Može se primijeniti 4 puta u vegetaciji s vremenskim razmakom od 10 dana. Primjeniti preventivno ili pri pojavi prvih znakova bolesti.
 • pepelnica (Sphaerotheca pannosa)
  Količina primjene: 0,04-0,05 % uz maksimalan utrošak vode do 1000 L/ha. Može se primijeniti 4 puta u vegetaciji s vremenskim razmakom od 10 dana. Primjeniti preventivno ili pri pojavi prvih znakova bolesti.
  Karenca: 7 dana
 • pepelnica (Microsphaera grossulariae)
  Količina primjene: 1 L/ha. Može se primijeniti 4 puta u vegetaciji s vremenskim razmakom od 12 dana. Utrošak vode min. 300 l.
 • pepelnica (Podosphaera mors-uvae sin. Sphaerotheca mors-uvae)
  Količina primjene: 1 L/ha. Može se primijeniti 4 puta u vegetaciji s vremenskim razmakom od 12 dana. Ako se primjenjuje niža doza (1 l/ha) tada je vremenski razmak između tretiranja 7 dana, a kod primjene više doze (2 l/ha) razmak između tretiranja treba biti 14 dana. Utrošak vode min. 300 l
  Karenca: 7 dana
 • pepelnica (Podosphaera aphanis sin. Sphaerotheca aphanis)
  Količina primjene: 1,1 L/ha ili 1,4 L/ha. Može se primijeniti 4 puta u vegetaciji. Ako se primjenjuje niža doza (1,1 l/ha) tada je vremenski razmak između tretiranja 12 dana, a kod primjene više doze (1,4 l/ha) razmak između tretiranja treba biti 14 dana. Primjena u punoj cvatnji kod osjetljivih kultivara pokazala se najučinkovitijom u sprječavanju zaraze na plodovima.
  Karenca: 8 dana
 • pepelnica (Podosphaera mors-uvae sin. Sphaerotheca mors-uvae)
  Količina primjene: 0,7 L/ha ili 1,1 L/ha ili 1,4 L/ha. Može se primijeniti 4 puta u vegetaciji s vremenskim razmakom od 12 dana.
  Ograničenja: Ne tretirati otvoren cvijet. Ne koristiti kod biljaka oslabljenih uslijed suše. Sredstvo je štetno za populacije Encharsia formosa i Typhlodromus pyri. Obavezno je nošenje zaštitnih rukavica i štirnika za lice ili naočala koje dobro prijanjaju kod pripreme škropiva i rukovanja koncentriranim sredstvom.
  Miješanje: Ne preporučuje se miješati s fungicidima iz skupine ditiokarbamata (mankozeb, propineb, metiram), bakrenim fungicidima, fosetilom, propamokarbom, svim lužnatim sredstvima i dodinom. Ne smiju se dodavati okvašivači.
  Karenca: 14 dana

Danon katalog možete preuzeti ovdje:

VIJESTI

Naučite

Uzgoj patlidžana

Patlidžan (Solanum melongena L.) pripada porodici Solonaceae.  U zemljama Afrike i Azije, kao i na Mediteranu cijeni se kao korisno povrće i nazivaju ga mesom jer

Pročitaj više »