Let’s cook! – nova kampanja ECPA-e

Lets-Cook-th

ECPA je nedavno objavila prvu epizodu iz serije “Let’s cook” (“Idemo kuhati“). Slijedeći format kulinarskog showa kratki filmovi su napravljeni tako da ispitaju izazove proizvodnje hrane u modernom dobu, kao i da potaknu razmisljanje i razgovor o toj temi.

U prvom dijelu serije, bivšem natjecatelju Masterchef-a Graeme Tayloru, sadašnjem direktoru javnih poslova ECPA-e, se pridružio Will Evans, britanski farmer, koji je ujedno i domaćin radijskog podcasta Rock and Roll Farming.  U studiju u Bruxellesu zajedno pripremaju salatu od ječma ali i razgovaraju o svim izazovima koje imaju poljoprivrednici prilikom proizvodnje hrane. Svi sastojci  korišteni u seriji Will uzgaja na svojoj farmi u U.K., a ječam, kako kaže sam Will, je naročito teška kultura za uzgojiti „ Sve ga želi ubiti“.

Farmeri nemaju drugog rješenja nego da smanje broj štetočina, ali i da osiguraju zdravi okoliš. Kako bi zaštitili svoje kulture mnogi farmeri biraju sigurno i održivo korištenje sredstava za zaštitu bilja kao dio strategije. U ovoj epizodu Let’s Cook!  Will objašnjava da je smanjio upotrebu pesticide na minumum, ali u isto vrijeme ako sredstva za zaštitu bilja ne bi bila dostupna troškovi  i šteta bi bili puno veći. U videu Will objašnjava kako je prije par godina imao velikih problema sa lisnim ušima na ječmu. Njegova farma je izgubila 20 % uroda te godine.

Gubitak usjeva i uroda je problem koji utječe na sve poljoprivrednike širom svijeta, a prema Europskoj uniji, čak i pri korištenju sredstva za zaštitu bilja, procjenjuje se da i do 40%  uroda diljem svijeta propada radi biljnih štetnika i bolesti. Ta brojka mogla bi mogla dosegnuti i 80% bez njihove uporabe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt