2.Hrvatski Stručni Skup o Proizvodnji Povrća -IZVJEŠTAJ

Od 30 studenog do 02 prosinca 2016 u Svetom Martinu na Muri, Međimurska županija, je bio organiziran 2.Hrvatski stručni skup o proizvodnji povrća u organizaciji Gospodarskog lista.
Cilj seminara je bio da se uz plenarna izlaganja, predavanja i okrugle stolove osvrne na potrebe i probleme proizvođača povrća, usuglasi oko rješenja aktualnih izazova kao i pridonese razvoju hrvatskog povrćarstva.
Danon d.o.o. je kao sponzor stručnog skupa predstavio svoje proizvode namijenjene proizvođačima povrća, a vlasnik i direktor Vladimir Danon je sudjelovao i na okruglom stolu u četvrtak na Sekciji 4: Problematika navodnjavanja u povrćarskoj proizvodnji i zemljišna politika.
Na okruglom stolu se raspravljalo o raspolaganju (državnim) poljoprivrednim zemljištem kao i o mogućnostima navodnjavanja. Problemi sa kojima se susreću proizvođači su nesređene katastarske knjige, usitnjene parcele i okrupnjavanje posjeda, zakup i prodaja državnog poljoprivrednog zemljišta. Vladimir Danon je tijekom okruglog stola naglasio da se rudarska voda (neobnovljivi resurs koji se većinom koristi za piće) ne bi trebala koristiti za navodnjavanje, nego bi za potrebe navodnjavanja trebalo koristiti površinsku vodu, koja je i obnovljivi resurs i jeftinija.Također je naglasio da je uvođenje navodnjavanja u Hrvatskoj bio dugi proces, ali svake godine sve više površina je navodnjavano (npr.18 % površina pod duhanom se navodnjava). Spominjale su se i prednosti fertirigacije,tj. primjene gnojiva pomoću sustava za navodnjavanje.

Posljednjih nekoliko godina svjedoci smo klimatskih promjena , što se vidi u globalnom zatopljenju te u velikoj oscilaciji u količini i distribuciji oborina, što se odražava i na količinu vode u tlu koja je dostupna biljkama.
Provedeno istraživanje dokazuje da redukcija prinosa povrćarskih kultura koje se ne navodnjavaju može doseći vrijednosti od 25-35 % u prosječnoj, te 60-70 % u sušnoj godini. Intenziviranje proizvodnje povrća u agroekološkim uvjetima kontinentalne Hrvatske bez navodnjavanja je jako rizično. Povećanjem proizvodnje povrća i izgradnjom sustava navodnjavanja smanjila bi se negativna izvozno –uvozna bilanca povrća kao i smanjila nezaposlenost razvojem prerađivačke industrije. (Rastija et al. 2016)
Izvor: Zbornik radova 2.Hrvatskog stručnog skupa o proizvodnji povrća ( D. Rastija et al.: „Voda kao agroekološki činitelj proizvodnje povrća u kontinentalnoj Hrvatskoj“, Zbornik radova, 2016)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cjenik

Katalog

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Kontakt