Merpan® 80 WDG

Kontaktni preventivni fungicid za suzbijanje uzročnika krastavosti plodova jabuka i krušaka (fuzikladija, Venturia spp.).

Merpan 80 WDG se koristi kao kontaktni preventivni fungicid za suzbijanje uzročnika krastavosti plodova jabuka i krušaka (fuzikladija, Venturia spp.).
Djelovanje i primjena:  nasadi jabuka i krušaka. Primjenjuje se prskanjem ili raspršivanjem, u količini od 1,88-2,0 kg sredstva/ ha. Utrošak škropiva 500-1000 l/ha. Preporučeni utrošak vode za primjenu prskanjem 800-1000 l/ha.
Maksimalno dozvoljeni utrošak sredstva po primjeni iznosi 2 kg/ha.
Merpan® 80 WDG je preventivni fungicid s malim kurativnim djelovanjem od 1 dan. U svijetu je registriran za suzbijanje širokog spektra gljivičnih oboljenja u voćarstvu, vinogradarstvu, ukrasnom bilju, kao i za suzbijanje gljivičnih oboljenja u skladištima.
 – U primjeni je više od 50 godina ali zbog specifičnog mehanizma djelovanja nema pojave rezistentosti.
 – Ima izuzetno jak sinergistički efekt ako se primijeni istovremeno sa sistemičnim fungicidima, naročito sa preparatima na bazi triazola.
 – Manje je topiv i slabo se ispire, tako da na biljakama može ostati 7-8 dana.
 – Merpan® 80 WDG povećava tj. doprinosi „kozmetičkom efektu“, poboljšavajući izgled plodova.
 – Naročito je pogodan za saniranje posljedica od tuče kod plodova, gdje u kombinaciji sa aminokiselinama pospješuje njihova zacjeljenje.
 – Ne djeluje štetno na korisnu entomofaunu pa se preporuča u integriranoj zaštiti.

AKTIVNA TVAR

FORMULACIJA

kaptan, 80%

● ftalimidi, FRAC grupa: M4

močive samodispergirajuće valjkaste granule – koncentrat za suspenziju – WDG

PREDNOSTI:

NAPOMENE VEZANE UZ PRIMJENU:

  • Primjena iz zraka nije dozvoljena.
  • Može se najviše pet puta koristiti u vegetaciji uz razmak od 7-10 dana između primjena.
  • Nije dozvoljeno miješanje s kiselim insekticidima (diklorfos, heptenofos, dimetoat), uljnim sredstvima, kalcij polisulfi dom i bakarnim fungicidima.
KULTURA KARENCA
Jabuka i kruška
28 dana

Proširenje primjene na male kulture:

Šupljikavost (Wilsonomyces carpophilus = Stigmina carpophila = Coryneum beijerinckii)
Primjena: u koncentraciji 0,125-0,2 %. Može se primijeniti tri puta uz razmak od 10 dana. Maksimalan utrošak sredstva 2 kg/ha po primjeni. Primjeniti preventivno ili pri pojavi prvih znakova bolesti. Utrošak vode od 1000-1500 L. Maksimalni broj tretiranja u sezoni: 3
Dodatne informacije: Sigurnosni razmak od vodene površine 20 m.
Karenca: 21 dan za marelicu i višnju

bolesti rasada duhana (Pythium spp., Rhizoctonia solani, Peronospora tabacina)
Primjena: u koncentraciji 0,125-0,3 % (125-300 g sredstva u 100 l vode; 20-30 g sredstva u 10 l vode). Koncentracija od 0,125 % koristi se za preventivno suzbijanje, dok se koncentracija od 0,3 % koristi za kurativno suzbijanje uzročnika bolesti. Sredstvo se primjenjuje jedanput u vegetaciji prskanjem rasada 14 dana nakon sjetve. Kako bi se postigli maksimalni učinci suzbijanja, preporuča se tretirati preventivno kada nastupaju uvjeti za razvoj bolesti. Tijekom primjene preporuča se osigurati jednoliko prskanje kako bi biljke bile u potpunosti prekrivene škropivom.
Karenca: Nije primjenjiva za duhan.

Danon katalog možete preuzeti ovdje:

VIJESTI

Naučite

Jesen i štetni glodavci

Došla je jesen, koja uz prekrasne boje lišća, početak sezone grijanja i toplih napitaka, donosi i najezdu miševa, ali i ostalih štetnih glodavaca u unutarnje

Pročitaj više »